Umetnički fakulteti dobijaju nove zgrade za mlade kreativce

Kategorije: Muzika, UmetnostObjavljeno: 13.10.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Raspisani su konkursi za rešavanje problema s prostornim kapacitetima umetničkih fakulteta u Beogradu, Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti, biće prošlost. Cilj je izgradnja arhitektonskih rešenja za nove zgrade koje će dobiti ovi, ali i drugi umetnički fakulteti.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da se na pripremi ovih projekata radi preko dve godine i najavila da, nakon izrade idejnog rešenja i pripremem projektno-tehničke dokumentacije, radovi mogu početi krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Ovaj konkurs raspisali su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Umetnički fakulteti, Ana Brnabić

Gde i kada umetnički fakulteti dobijaju nova idejna rešenja?

Konkurs za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu raspisan je 15.9.2021., a rok za podnošenje radova je 24.1.2022. godine. Nagradni fond iznosi 56.000 dolara.

Više informacija pronađite OVDE.

Konkurs za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu raspisan je 12.10.2021., a rok za podnošenje radova je 11.2.2022. godine. Nagradni fond iznosi 40.000 dolara.

Više informacija pronađite OVDE.

Predsenica Vlade je objasnila da će lokacija nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti biti u okviru budućeg Linijskog parka, dok će zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti u Karađorđevoj ulici biti dograđena.

Ružić: „U 16 fakulteta biće uloženo 135 miliona evra“

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su se ovi umetnički fakulteti decenijama suočavali sa izazovima da bi organizovali nastavu i da su mnogo puta slušali obećanja, koja do sada nisu realizovana.

„Danas studenti, profesori i dekani naših umetničkih fakulteta mogu da odahnu, da se nadaju i poveruju da dolaze bolji dani. Govorim to s punom odgovornošću zato što je izvesno da ćemo vrlo brzo ući u izgradnju novih zgrada“, rekao je ministar Ružić.

Umetnički fakulteti

On je dodao da je izgradnja, rekonstrukcija i dogradnja ova tri umetnička fakulteta deo većih ulaganja u izgradnju i obnovu zgrada naših fakulteta širom Srbiji. „Biće to najveći poduhvat u pogledu ulaganja u infrastrukturu fakulteta u poslednjih 20, 30 godina i odnosiće se na ukupno 16 fakulteta, u koji ćemo uložiti ukupno 135 miliona evra“, rekao je Ružić.

Međutim, nisu samo umetnički fakulteti u planu rekonstrukcije…

Dodatno je pojašnjeno da je plan da do kraja 2026. godine budu izgrađene potpuno nove zgrade za još četiri fakulteta – Biološki fakultet, Geografski i Fakultet bezbednosti, kao i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

Umetnički fakulteti

Temeljne rekonstrukcije i dogradnje predviđene su za još osam visokoobrazovnih institucija. Među njima su Prirodno matematički fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta u Nišu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet u Beogradu, dok će izgradnja Botaničkog instituta i dogradnja Fakulteta političkih nauka biti konačno završene.

Zaključeno je da su ove investicije veliki poduhvat, ali da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smatra da je to dužnost i zadatak Vlade Srbije, kao što je zadatak fakulteta da mladim ljudima daju znanja koja će im omogućiti da ostvare svoje ambicije, koja će im omogućiti da doprinesu društvu, nauci i kulturi Srbije i što je najlepše od svega – da u tome i uživaju.

Još jedan konkurs je aktuelan, ali se završava 29. oktobra – Konkurs za idejno rešenje kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra „Ložionica“.