Уметнички факултети добијају нове зграде за младе креативце

Категорије: Музика, УметностОбјављено: 13.10.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Расписани су конкурси за решавање проблема с просторним капацитетима уметничких факултета у Београду, Факултета примењених уметности и Факултет музичке уметности, биће прошлост. Циљ је изградња архитектонских решења за нове зграде које ће добити ови, али и други уметнички факултети.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да се на припреми ових пројеката ради преко две године и најавила да, након израде идејног решења и припремем пројектно-техничке документације, радови могу почети крајем 2022. или почетком 2023. године.

Овај конкурс расписали су Влада Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Развојног програма Уједињених нација (UNDP).

Уметнички факултети, Ана Брнабић

Где и када уметнички факултети добијају нова идејна решења?

Конкурс за идејно решење нове зграде Факултета музичке уметности у Београду расписан је 15.9.2021., а рок за подношење радова је 24.1.2022. године. Наградни фонд износи 56.000 долара.

Више информација пронађите ОВДЕ.

Конкурс за идејно решење нове зграде Факултета примењених уметности у Београду расписан је 12.10.2021., а рок за подношење радова је 11.2.2022. године. Наградни фонд износи 40.000 долара.

Више информација пронађите ОВДЕ.

Предсеница Владе је објаснила да ће локација нове зграде Факултета музичке уметности бити у оквиру будућег Линијског парка, док ће зграда Факултета примењених уметности у Карађорђевој улици бити дограђена.

Ружић: „У 16 факултета биће уложено 135 милиона евра“

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да су се ови уметнички факултети деценијама суочавали са изазовима да би организовали наставу и да су много пута слушали обећања, која до сада нису реализована.

„Данас студенти, професори и декани наших уметничких факултета могу да одахну, да се надају и поверују да долазе бољи дани. Говорим то с пуном одговорношћу зато што је извесно да ћемо врло брзо ући у изградњу нових зграда“, рекао је министар Ружић.

Уметнички факултети

Он је додао да је изградња, реконструкција и доградња ова три уметничка факултета део већих улагања у изградњу и обнову зграда наших факултета широм Србији. „Биће то највећи подухват у погледу улагања у инфраструктуру факултета у последњих 20, 30 година и односиће се на укупно 16 факултета, у који ћемо уложити укупно 135 милиона евра“, рекао је Ружић.

Међутим, нису само уметнички факултети у плану реконструкције…

Додатно је појашњено да је план да до краја 2026. године буду изграђене потпуно нове зграде за још четири факултета – Биолошки факултет, Географски и Факултет безбедности, као и Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу.

Уметнички факултети

Темељне реконструкције и доградње предвиђене су за још осам високообразовних институција. Међу њима су Природно математички факултет, Електротехнички факултет, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет спорта у Нишу, Технички факултет у Новом Саду, Пољопривредни факултет у Београду, док ће изградња Ботаничког института и доградња Факултета политичких наука бити коначно завршене.

Закључено је да су ове инвестиције велики подухват, али да министар просвете, науке и технолошког развоја сматра да је то дужност и задатак Владе Србије, као што је задатак факултета да младим људима дају знања која ће им омогућити да остваре своје амбиције, која ће им омогућити да допринесу друштву, науци и култури Србије и што је најлепше од свега – да у томе и уживају.

Још један конкурс је актуелан, али се завршава 29. октобра – Конкурс за идејно решење креативно-иновативног мултифункционалног центра „Ложионица“.