Niški sastav “EYOT” pred publikom na Ekspo 2020 – od Sibira do Dubaija

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 23.10.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Sastav EYOTkoji ruši sve vremenske, geografske i kulturne granice Balkan džeza, eksplozivno mešajući klasičnu muziku, art-rok i tradicionalne melodije, održao je dva koncerta u okviru nastupa Srbije na Svetskoj izložbi EKSPO 2020 u Dubaiju.

U velelepnom amfiteatru Milenium, a veče kasnije i na Paviljonu Srbije, posetioce najveće globalne manifestacije, u kojoj se mešaju svi ukusi, boje i zvukovi celog sveta, upoznao je sa živopisnim Balkan džezom koji u interpretaciji EYOT-a nikoga nije ostavio ravnodušnim.

EYOT na sceni

Drago nam je što smo deo naše “nacionalne reprezentacije” i da smo imali prilike da predstavimo savremenu umetničku scenu Srbije svetu i damo svoj doprinos međusobnom povezivanju nacija i to baš u gradu u kome smo pre više od jedne decenije započeli našu internacionalnu karijeru”, izjavio je Dejan Iljić, pijanista i vođa benda.

EYOT – osvojili preko 25 svetskih gradova, a nema gde nisu puštali njihovu muziku

Njihova muzika je mešavina zapada i istoka – modernosti i egzotike. Dovoljno različita da zaintrigira publiku sa svih strana sveta i dovojno poznata da je svako oseti bliskom. Bend je od nedavno deo nacionalne platforme Srbija Stvara, koja promoviše kreativno stvaralaštvo naše zemlje u svetu.

 

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić / klavir, Miloš Vojvodić/ bubanj, Marko Stojiljković/ bas i Slađan Milenović/ gitara, a do sada je objavio 5 albuma. Najnoviji album „557799“ izdat za jednu od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u AmericiRopeadope, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcamp-u i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista.

Svojom muzikom do sada su osvojili preko 25 zemalja i gradove: London, Pariz, Berlin, Moskvu, Cirih, Šangaj, Jokohamu…, nastupajući u nekim od najboljih džez klubova sveta, njihova muzika emitovana je na stanicama BBC, NDR, Radio France, WNYC, nizala se pobeda na MIDEM OFF Showcase takmičenju i velika ruska turneja od čak 15 koncerata, što EYOTčini jednim od najprogresivnijih i najboljih domaćih bendova.

🚀 Lena Kovačević očarala publiku u Dubaiju

Zanimljivo je da su u svojoj karijeri nastupali na najneobičnijim mestima, poput biblioteke u Novosibirsku u Rusiji gde niko do tada nije svirao, svirali su na klaviru Sergeja Rahamnjinova i Mihaila Glinke, a prirodu su počastili koncertom na Suvoj planini, gde je prvi put ikada iznet klavir.

Srbija na Dubai Ekspo koncertu

Svetska izložba – Ekspo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Republike Srbije je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od Ekspo lokacija – naši vrhunski umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da, kao najbolji kreativni ambasadori, predstave Srbiju.