КреНИ7- конференција креативних индустрија

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 02.12.2021.0,7 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Ове године конференција КреНИ7 одржана је од 26. до 29. новембра и била је фокусирана на ПАМЕТНИ ТУРИЗАМ!

  • 4 дана
  • 34 говорника
  • 7 земаља
  • 100 учесника главног програма
  • 4 додатна програма
  • 50 медијских објава

Конференција КреНИ7

Конференција је била усмерена на неколико сегмената:

  • Како искористити ресурсе и потенцијале Ниша у развоју паметног туризма?
  • Помоћ туристичком сектору да примени иновације током процеса опоравка након пандемије коронавируса;
  • Окупљање експерата из целог света који ће представити најбоље примере коришћења креативних индустрија у туристичком сектору;

КреНИ7 конференција привукла бројне високе званичнике

КреНИ7 конференцију су отворили: Њ.Е. Анника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији, Њ.Е. Виргиниа Пина, амбасадорка Португала у Србији, Њ.Е. Yахел Вилан, амбасадор Израела у Србији, Дејан Владиц, Министар – саветник Амбасаде Републике Словеније, Адриан Фаиx, аташе за културу Амбасаде Аустрије, Роберто Цинцотта, директор Италијанског Института у Србији, Моника Дамњановић, директорка Француског Института у НИшу и Снежана Андрић, председница Младих амбасадора.

Конференција перзентација

Учесници конференције су радили са више од 30 експерата из Италије, Шветске, Аустрије, Француске, Португала, Израела, Словеније и Србије што им је омогућило да стекну нова знања и искуства, као и пружило прилику да поделе сопствене идеје са искусним менторима и осмисле решења за креативни и паметни развој туризма у Ниш.Током два дана, одржане су радионице са темама: паметна трансформација града и брендирања и комуникације.

Трећег дана, учесници су са менторима радили на развоју идеја које су последњег дана конференције презентовали пред жиријем, након чега је изабрана најбоља, односно победничка идеја.

КреНИ talks

У програму „КреНИ talks“одржана су мастерклас предавања на тему „Паметни туризам” када су представљене најбоље праксе у развоју паметног туризма у Италији, Шветској, Аустрији, Португалу и Француској. Говорници су били: Paolo Verri, директор великог финала Океанске трке у Ђенови, Maria Mansson, професорка на Департману за стратешке комуникације Лунд универзитета, Шведска, Itshe Petz и Io Tondolo, директори SelfSightSeeing Компаније, Аустрија, Roberto Antunes, извршни директор НЕСТ – Туристичко иновационог центра Португала и Thomas Silvie, оснивач „Back of the house„, Француска.

Конференција

Другог дана конференције одржана је панел дискусија “Паметни град” где су учесници говорили о паментим и иновативним решењима градова са фокусом на одрживи развој и шта о томе можемо да научимо из Шветске, Словеније и Аустрије.

Учесници су били: Urska Strac Pecenu, директорка и вођа пројеката Туризма 4.0 одељења, Словенија, Љубица Кнежевић Цвелбар, професор у на Економском факултету, Универзитет у Љубљани, Ann Louise Larson, пројектна менаџеркa Smart City у Шветској и Милан Ранђеловић, директор Научно технолошког парка Нишу. Тог дана била је организована и интересантна презентацијана тему “Open Innovation in Travel“ о којој је говорио Itai Green, оснивач и директор Innovate Israel.

29. новембра одржана је панел дискусија на тему „Будућност туризма“

Каква је будућност туризма и где видимо туристички сектор за пар година су биле окоснице интересантне дискусије у којој су учестовали Милица Расковић, шефица развоја програма Нови Сад 2022, Србија, Annalisa Contini, експерт за социјалну економију у ЦОСВ, Италија и Игор Ковачевић, директор српског павиљона ЕКСПО 2020 у Дубаију, УАЕ и асистент на Економском факултету у Београду. Модератор дискусије био је Ненад Роквић, председник асоцијације туристичких водича Србије, Ниш.

Конференција КреНИ

Тимови КреНИ7 конференције су развили идеје које ће допринети развоју туристичког потенцијала у Нишу на паметнији и иновативнији начин.

  • Тим 1 – Адреналини – апликација која садржи мапу града, могућност заказивања обиласка, приказ доступног транспорта, превоза, као и начине претраживања одређене локације.
  • Тим 2 – DJ Triple M – главни део овог пројекта чини дигитална платформа која ће помоћи туристима да лако пронађу туристичког водича који ће им пружити детаљни обилазак на одређеној територији Србије.
  • Тим 3 – Keepsake – апарат за продају сувенира који је на више језика и доступан 24/7 на одговарајућим локацијама у граду, тако да буде упадљив и увек доступан туристима.
  • Тим 4 – Inside the box – паметни ормарићи у граду намењени туристима. Они би имали wи-фи, пуњаче за телефон, мапе града и друге информације које су туристима важне.
  • Тим 5 – Booklet – апликација за авантуристе који желе самостално да истражују град, која је прилагодјена и за оне који остају кратко у граду са препорученим тридесет-минутним обиласком које је унапред припремљен.

Озбиљна конкуренција, али и озбиљни ментори

Како би развили своје идеје, тимови су имали помоћ искусних ментора:
– Снежана Станојевић,заменик генералног директора за регион источне Србије, ОТП Банка Србија
– Дејан Мандић, Регионални менадзер у Триглав осигурању,
– Никола Пејовић Дица, Шеф одељења за инвестиције у Neopix
– Славимир Стошовић, професор на Академији техничко-васпитачких струковиних студија Ниш
– Милос Пауновиц, Специјалиста за корпоративну друштвену одговорност у компанији Нордеус

КреНИ, рад са ментором

За победничку идеју изабран је тим „Inside the box“, а жири који је донео ту одлуку чинили су:
– Оливера Костић, пројектна менаџерка ЕУ ПРО Плус програма
Roberto Cinccota, директор Италијанског Института за културу, председник жирија
– Владимир Јовановић, руководилац сектора за развој туризмаТуристичке организације Ниш
– Милош Гроздановић, помоћник директора Научно-технолошког парка Ниш у Нишу

Шта је заиста КреНИ7?

Циљ КреНИ7 јесте да се покажу снага коју иновације и креативност могу да имају у побољшању туристичког потенцијала. Земља домаћин била је Италија у чијој економији туризам и култура заузимају веома важно место.

Италијански кутак чинило је интерактивно окружење, као и могућност виртуелне посете Италији, која је била намењена заинтересованој публици како би се упознали са развојем концепта паметног туризма и најбољим праксама у Италији.

Конференција КреНИ7

КреНИ7 представља још један корак ка бољој употребе креативних индустрија у развоју друштва, и у наредном периоду заједно са партнерима, радиће се на даљем развоју и имплементацији КреНИ идеја.

***
КреНИ је најутицајнији фестивал креативности у југоисточној Србији који окупља иновативне креативне професионалце и стручњаке из целог света са идејом стварања простора за креативне младе људе да развијају онакво друштво у каквом желе да живе. КреНИ доприноси оснаживању младих људи и њиховом укључивању у мапирање и решавање изазова у окружењу. У последњих шест година је током конференције развијено 30 идеја од стране младих, које доприносе унапређењу града Ниша уз коришћење алата креативних индустрија и дигиталних технологија.

КреНИ7 су организовали Млади амбасадори у партнерству са Италијанским институтом за културу, Амбасадом Шведске у Београду, Амабасадом Француске и Француским институтом, Амабасадом Аустрије и Аустријским културним форумом, Амбасадом Португала, Амбасадом Словеније, Амбасадом Израела, Туристичком организацијом Ниша, ОТП банком, Научно технолошким парком, Naisus technologies, Србија Ствара, часопис National Geographic Србија, ИТ центром и Триглав осигурањем.