Делегација Европа Ностре посетила археолошки локалитет Бело брдо у Винчи

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 24.05.2023.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Археолошки локалитет Бело брдо у Винчи посетила је делегација Европа Ностре, пан-европске федерације за очување културног наслеђа оценивши да је реализација капиталног пројекта Владе Републике Србиије „Реконструкција, ревитализација и презентација Археолошког локалитета Бело брдо у Винчи“ изванредна иницијатива и да су спремни да понуде своју помоћ и подршку у даљој реализацији.

Делагације су закључиле да ће, поред великог значаја који пројекат има за локално становништво, санација терена и радови на археолошком налазишту Винча додатно афирмисати ову туристичку дестинацију, привући велики број домаћих и страних туриста, који ће имати прилику да обиђу археолошко налазиште од изузетног значаја за период неолита као и научно-истраживачки центар који је планиран у оквиру самог комплекса.

Проф. др Херман Парзингер, извршни директор Европа Ностре, Снешка Квадвлих Михаиловић, генерални секретар и чланови савета проф. др Паоло Вити и проф. др Хрвоје Потребица, обишли су радове на санацији клизишта на локалитету као и само налазиште.

Стручном тиму Европа Ностре пројекат су испред Националне платформе Србија ствара представили Ана Илић, виша саветница председнице Владе Републике Србије и др Мирослав Кочић, археолог, извршни менаџер пројекта, у присуству др Ненада Тасића, професора Катедре за археологију Филозофског факултета у Београду и представника Републичког завода за заштиту споменика културе, носиоца инвестиционих права, установе која пројекат имплементира.

Стручњаци Европа Ностре упознати су са свим фазама санације археолошког локалитета Бело брдо у Винчи и реализације архитектонско-урбанистичког решења, чији је аутор АКВС студио, изабраног на међународном урбанистичком конкурсу.

Санација клизишта реализује се под покровитељством Амбасаде Сједињених Америчких Држава, кроз Амбасадорски фонд за заштиту културне баштине, док ће Влада Републике Србије у овај пројекат уложити више од 13 милиона евра како би налазиште постало незаобилазна културно-туристичка дестинација и центар изврсности за проучавање неолитске културе у Европи.