Delegacija Evropa Nostre posetila arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 24.05.2023.0 min za čitanje
PODELI

Arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči posetila je delegacija Evropa Nostre, pan-evropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa ocenivši da je realizacija kapitalnog projekta Vlade Republike Srbiije „Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ izvanredna inicijativa i da su spremni da ponude svoju pomoć i podršku u daljoj realizaciji.

Delagacije su zaključile da će, pored velikog značaja koji projekat ima za lokalno stanovništvo, sanacija terena i radovi na arheološkom nalazištu Vinča dodatno afirmisati ovu turističku destinaciju, privući veliki broj domaćih i stranih turista, koji će imati priliku da obiđu arheološko nalazište od izuzetnog značaja za period neolita kao i naučno-istraživački centar koji je planiran u okviru samog kompleksa.

Prof. dr Herman Parzinger, izvršni direktor Evropa Nostre, Sneška Kvadvlih Mihailović, generalni sekretar i članovi saveta prof. dr Paolo Viti i prof. dr Hrvoje Potrebica, obišli su radove na sanaciji klizišta na lokalitetu kao i samo nalazište.

Stručnom timu Evropa Nostre projekat su ispred Nacionalne platforme Srbija stvara predstavili Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije i dr Miroslav Kočić, arheolog, izvršni menadžer projekta, u prisustvu dr Nenada Tasića, profesora Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nosioca investicionih prava, ustanove koja projekat implementira.

Stručnjaci Evropa Nostre upoznati su sa svim fazama sanacije arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči i realizacije arhitektonsko-urbanističkog rešenja, čiji je autor AKVS studio, izabranog na međunarodnom urbanističkom konkursu.

Sanacija klizišta realizuje se pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, kroz Ambasadorski fond za zaštitu kulturne baštine, dok će Vlada Republike Srbije u ovaj projekat uložiti više od 13 miliona evra kako bi nalazište postalo nezaobilazna kulturno-turistička destinacija i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.