Oркестар ,,Добри људи” и Street Art Belgrade на Zero Project конференцији у Бечу

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 09.03.2023.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Србија ствара помогла огранизацијама из Србије да се представе на Zero Project међународној конференцији у Бечу

Zero Project  је програм Есл Фондације из Беча (The Essl Foundation која у партнерству са организацијом Уједињених Нација (The United Nations in Vienna) већ 10 година прикупља и дели иновативна и креативна решења за свет без баријера градећи боље услове за живот особа са инвалидитетом. Сваке године у згради Уједињених нација  у Бечу, организује се међународна конференција на којој се представљају најбоља решења из целог света а Србија ствара је ове године подржала инклузивни оркестар „Добри људи“ и Street Art Belgrade са пројектом „Уметност у пролазу“ да се представе.

Oркестар ,,Добри људи” добитник престижне награде ,, Zero Project Awards 2023”

Музичка радионица за особе са инвалидитетом ШОСО ,,Милан Петровић“ Из Новог Сада и инклузивни оркестар ,,Добри људи“ који делује у оквиру радионице добитници су престижне годишње награде ,, Zero Project Awards 2023” за иновативна решења у у области инклузије за приступачан музички програм.

У оквиру Зеро конференције оркестар,,Добри људи” имао је свој наступ у згради Уједињених Нација у Бечу и кроз свој музички перформанс представио нашу земљу и уметничко стваралаштво особа са инвалидитетом на овом значајном догађају.  Ова музичка радионица постоји већ 10 година и базирана је на употреби нових технологија у области музике које омогућавају активно учешће особа са инвалидитетом у стварању и извођењу музике и тиме доприносе њиховом укључивању у друштвену заједницу.

 

За то време је остварила велики број успешних пројеката и сарадњи и анимирала значајан број корисника из ове популације који су узели активно учешће у активностима радионице. У оквиру радионице је основан инклузивни оркестар ,,Добри људи“ који је до сада имао велики број запажених наступа и сарадњи са професионалним музичарима у земљи и иностранству међу којима су значајнији Инклузивни међународни музички фестивал ,, Europa in Takt“ у Дортмунду, Немачка, затим три концерта у оквиру званичног програма ,,Нови Сад -Европска престоница културе 2022“ са рок групом Килло-Килло, са оркестром Филхармоније младих и са инклузивним оркестрима из Португала и Аустрије.

Street Art Belgrade на Zero project конференцији представила пројекат Уметност у пролазу

Street Art Belgrade је организација чији пројекат „Уметност у пролазу“ има за циљ да се улична уметност приближи слепим и слабовидим особама кроз постављање модела урађених 3Д технологијом. Модели мурала су иновативни приступ у представљању уличне уметности и графита јер се уз  3Д технологију омогућава слепим и слабовидим особама да кроз додир упознају уметничка дела која се налазе на улицама Београда. Уз радове се налазе и описи на Брајевом писмо који се ретко могу наћи у јавном простору. Први 3Д модели мурала за слепе и слабовиде су постављени 2021. године поводом 15. октобра који се обележава у целом свету као Дан слепих и слабовидих особа, а до данас је у Београду постављено укупно девет модела на различитим локацијама – центар града, Врачар и Нови Београд.

У оквиру сарадње са Zero Project фондацијом биће постављена три модела мурала у самом центру Беча у Karl-Farkas парку који ће се наћи и у првом аустријском инклузивном водичу кроз музеје.

Такође, као јединствени перформанс током три дана трајања конференције у атријуму зграде УН позната српска уметница Јана Даниловић осликала је мурал под називом “Инклузија”. За овај мурал је урађен и 3Д модел који садржи опис на Брајевом писму. Мурал и 3Д модел су представљени на свечаном затварању конференције, а након тога ће кренути на турнеју по галеријама широм Аустрије. Последњег дана конференције одржана је и панел дискусија са члановима организације Street Art Belgrade као и са интернационалним учесницима у области уличне уметности.

Задовољство нам је било да омогућимо да се ови сјајни пројекти представе широј европској јавности као и да тако подржимо подизање свести о важности инклузије особа са инвалидитетом у друштво.