Orkestar ,,Dobri ljudi” i Street Art Belgrade na Zero Project konferenciji u Beču

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 09.03.2023.0,4 min za čitanje
PODELI

Srbija stvara pomogla ogranizacijama iz Srbije da se predstave na Zero Project međunarodnoj konferenciji u Beču

Zero Project  je program Esl Fondacije iz Beča (The Essl Foundation koja u partnerstvu sa organizacijom Ujedinjenih Nacija (The United Nations in Vienna) već 10 godina prikuplja i deli inovativna i kreativna rešenja za svet bez barijera gradeći bolje uslove za život osoba sa invaliditetom. Svake godine u zgradi Ujedinjenih nacija  u Beču, organizuje se međunarodna konferencija na kojoj se predstavljaju najbolja rešenja iz celog sveta a Srbija stvara je ove godine podržala inkluzivni orkestar „Dobri ljudi“ i Street Art Belgrade sa projektom „Umetnost u prolazu“ da se predstave.

Orkestar ,,Dobri ljudi” dobitnik prestižne nagrade ,, Zero Project Awards 2023”

Muzička radionica za osobe sa invaliditetom ŠOSO ,,Milan Petrović“ Iz Novog Sada i inkluzivni orkestar ,,Dobri ljudi“ koji deluje u okviru radionice dobitnici su prestižne godišnje nagrade,, Zero Project Awards 2023” za inovativna rešenja u u oblasti inkluzije za pristupačan muzički program.

U okviru Zero konferencije orkestar,,Dobri ljudi” imao je svoj nastup u zgradi Ujedinjenih Nacija u Beču i kroz svoj muzički performans predstavio našu zemlju i umetničko stvaralaštvo osoba sa invaliditetom na ovom značajnom događaju.  Ova muzička radionica postoji već 10 godina i bazirana je na upotrebi novih tehnologija u oblasti muzike koje omogućavaju aktivno učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju i izvođenju muzike i time doprinose njihovom uključivanju u društvenu zajednicu.

 

Za to vreme je ostvarila veliki broj uspešnih projekata i saradnji i animirala značajan broj korisnika iz ove populacije koji su uzeli aktivno učešće u aktivnostima radionice. U okviru radionice je osnovan inkluzivni orkestar ,,Dobri ljudi“ koji je do sada imao veliki broj zapaženih nastupa i saradnji sa profesionalnim muzičarima u zemlji i inostranstvu među kojima su značajniji Inkluzivni međunarodni muzički festival ,, Europa in Takt“ u Dortmundu, Nemačka, zatim tri koncerta u okviru zvaničnog programa ,,Novi Sad -Evropska prestonica kulture 2022“ sa rok grupom Killo-Killo, sa orkestrom Filharmonije mladih i sa inkluzivnim orkestrima iz Portugala i Austrije.

Street Art Belgrade na Zero project konferenciji predstavila projekat Umetnost u prolazu

Street Art Belgrade je organizacija čiji projekat „Umetnost u prolazu“ ima za cilj da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama kroz postavljanje modela urađenih 3D tehnologijom. Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita jer se uz  3D tehnologiju omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismo koji se retko mogu naći u javnom prostoru. Prvi 3D modeli murala za slepe i slabovide su postavljeni 2021. godine povodom 15. oktobra koji se obeležava u celom svetu kao Dan slepih i slabovidih osoba, a do danas je u Beogradu postavljeno ukupno devet modela na različitim lokacijama – centar grada, Vračar i Novi Beograd.

U okviru saradnje sa Zero Project fondacijom biće postavljena tri modela murala u samom centru Beča u Karl-Farkas parku koji će se naći i u prvom austrijskom inkluzivnom vodiču kroz muzeje.

Takođe, kao jedinstveni performans tokom tri dana trajanja konferencije u atrijumu zgrade UN poznata srpska umetnica Jana Danilović oslikala je mural pod nazivom “Inkluzija”. Za ovaj mural je urađen i 3D model koji sadrži opis na Brajevom pismu. Mural i 3D model su predstavljeni na svečanom zatvaranju konferencije, a nakon toga će krenuti na turneju po galerijama širom Austrije. Poslednjeg dana konferencije održana je i panel diskusija sa članovima organizacije Street Art Belgrade kao i sa internacionalnim učesnicima u oblasti ulične umetnosti.

Zadovoljstvo nam je bilo da omogućimo da se ovi sjajni projekti predstave široj evropskoj javnosti kao i da tako podržimo podizanje svesti o važnosti inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo.