INTERVJU: Ana Krstajić, kompozitorkaSpojila sam ep i moderne elektronske instrumente

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 04.03.2020.0,1 min za čitanje
PODELI

Ep o Marku Kraljeviću i savremeni pokret. Gusle i balet. Klavir i koncertne dvorane, muzika za film i igrice. Svemu nabrojanom zajednički imenitelj je mlada i uspešna kompozitorka Ana Krstajić, Kreativna ambasadorka platforme Srbija stvara.

 

Nakon master studija na prestižnom Berkli muzičkom koledžu vratila si se u Srbiju i realizovala projekat savremene plesne predstave “Marko”, bazirane na epu o Marku Kraljeviću. Odakle ideja za ovaj nesvakidašnji spoj?

– Odrasla sam slušajući dedu koji je svirao gusle i pevao stihove epske poezije i zato mi je ova estetika poznata i bliska. Fascinirana zvukom želela sam da približim bogatstvo našeg nacionalnog epskog stvaralaštva mladim generacijama, tretirajući umetnost epske poezije na savremen način i to kroz zvuk gudačkog orkestra i modernih elektronskih instrumenata koji su imitirali zvukove gusala. Na ovakvom projektu bilo je jedino moguće sarađivati sa mladim umetnicima našeg podneblja, koji zaista mogu da razumeju našu epsku poeziju.

 

Osim muzike za koncerte i savremenu igru komponuješ i muziku za film, TV serije, reklame i što je posebno zanimljivo – muziku za igrice. Koliko se ti procesi zanatski razlikuju?

 

– Stvaranje muzike za film i TV serije je slično, jer se komponuje u linearnom vremenu uz sliku kao glavni vodič. Video igre zahtevaju drugačije tehnike komponavanja jer muzike koja nema određeno vreme trajanja, već reaguje na ono što igrač aktivira u igrici, interaktivna je. Iako već dugo radim na projektima iz primenjene muzike, moram da priznam da najviše uživam dok komponujem muziku za koncertna izvođenja ili savremenu igru. Iako to zahteva posebno vreme i izmeštanje iz zone konfora, upravo je to mesto gde može da se rodi umetnost.

 

Na čemu trenutno radiš i kakvi su ti planovi za budućnost?

 

– Komponujem za pozorišnu predstavu Vase Železnova, Maksima Gorkog u režiji Zlatka Svibena u Narodnom pozorištu u Beogradu, zajedno sa koleginicom Janom Rančić. Sa timom iz Devotion studija radim na završnim detaljima muzike za video igru „Heroic”, kompanije Nordeus. U okviru “Sonic Tree” studija u Beogradu komponujem i orkestriram muziku za igrani film strane produkcije i domaću TV seriju koja će se emitovati na RTS-u ove godine, a uskoro planiram i preseljenje u Los Anđeles kako bih nastavila sa profesionalnim usavršavanjem.