Duo „Tašana“ rasplakao publiku u Dubaiju

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 14.11.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Umetnički duo “Tašana” koga čine kompozitorka i pijanistkinja Ana Krstajić i vokal Jana Rančić, održao je dva koncerta za pamćenje, rasplamsao emocije i izmamio suze posetilaca na Paviljonu Srbije u Dubaiju.

Naša muzika su emocije, a Balkan naše srce i naša duša, tako da su posetioci vrlo dobro osetili sve ono što smo mi pevali i svirali i na to su veoma emotivno reagovali„, nadahnuto su izjavile mlade umetnice nakon koncerta.

Jana Rančić

Tašana u Dubaiju uz pomoć platforme Srbija Stvara

“Zahvalne smo timu Srbija stvara koji nam je omogućio da predstavimo svoj rad i tradiciju naše zemlje na najvećoj svetskoj manifestaciji kakva je Svetska izložba u Dubaiju, koja je okupila posetioce iz celog sveta sa kojima smo podelile naše emocije.

Autentična muzika dua „Tašana bazira se na improvizaciji inspirisanoj narodnim pesmama sa područja Balkana, ali i ostalih delova sveta.

Anu i Janu spojila je neograničena ljubav prema našoj tradiciji i pesmama, kao i želja da balkanskom zvuku dodaju nove elemente različitih muzičkih pravaca, pa pored narodnih duo stvara i autorske pesme, koje su plod improvizacije i kombinacije različith muzičkih žanrova.

Ana Krstajić: Tašana mi pruža iskrenu emociju

Naša mislija i glavna ideja je dublje istraživanje i očuvanje balkanske, a pre svega srpske tradicije, navodi Krstajić i dodaje:

„Veoma mi je važno da budem u dubljem kontaktu sa svojim korenima kako bi muzika koju komponujem bila bogatija, a sviranje klavira u okviru dua „Tašana“ mi upravo to pruža kroz istraživanje harmonije i različitih ritmova naše tradicionalne muzike. Suštinska emocija naših narodnih pesmama je jednostavna, iskrena i istinita i zbog toga tako neposredo i lekovito deluje na ljude.”

Ana Krstajić, kreativna ambasadorka

Jana dodaje da iza njihovih pesama stoje temperament naroda i duh vremena u kome su nastale, a svaka pesma ima tajnu za čijim ključem neumorno tragaju:

“Traganje za suštinskim vrednostima epohe i onome što je od svega toga ostalo i na koji način se transformisalo, me inspiriše i daje uvek nove ideje u interpretaciji. Trudim se da širim svest o važnosti kulturnog nasleđa jer razumevanje i povezivanje sa tradicijom podiže nivo kulture i daje osećaj pripadnosti i sigurnosti. Bitno je to preneti mladim ljudima na pravi način, a mislim da je „Tašana“ upravo taj „pravi način“, izjavila je Jana Rančić uoči nastupa.

Tek 5. koncert, a imamo još četiri i po meseca Ekspo 2020 Dubai

Zanimljivo je da je Ana Krstajić, višestruko nagrađivana komozitorka čija muzika je izvođena širom sveta, diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi maestralne Isidore Žebeljan, a magistrirala na Berkli muzičkom koledžu u Bostonu.

Ljubav prema tradiciji, nasledila je od dede uz koga je odrasla slušajući ga na guslama i pevajući epsku poeziju, čime je, kako sama kaže, bila fascinirana. Ana Krstajić je kreativna ambasadorka platforme “Srbija stvara”.

Tašana, Ekspo 2020 Dubai

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Republike Srbije je: Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.

🚀 Srpska opera na Ekspo 2020 Dubai

🚀 Inovativni i kreativni centri kao budućnost novih modela rada

Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja , što na samom Paviljonu, što na nekim od Ekspo lokacija – naši vrhunski umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da, kao najbolji kreativni ambasadori, predstave Srbiju.

Celu foto galeriju sa oba koncerta pogledajte OVDE.