Bolivud u Srbiji

Kategorije: FilmObjavljeno: 20.11.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Predsednica Vlade RS Ana Brnabić susrela se sa jednim od najuspešnijih bolivudskih producenata Saidom Nadiadvalom (Sajid Nadiadwala) koji je i glavni producent novog bolivudskog filma „Baaghi 3“ koji se trenutno snima u Srbiji.

Producentska kuća „Clockwork Films“ iz Srbije nalazi se u fazi priprema indijskog akcionog filma „Baaghi 3“ koji predstavlja treći deo velike franšize bolivudske produkcije „Nadiadwala Entertainment“ iz Bombaja. Reč je o visokobudžetnom filmu u režiji renomiranog reditelja Ahmed Khan-a, sa trenutno najvećom indijskom akcionom zvezdom, Tiger Shroff-om. Snimanje filma realizuje se tokom novembra i decembra na lokacijama u Beogradu, Pančevu, Požarevcu i Kovinu.

Nakon sastanka sa premijerkom Srbije, jedan od najuspešnijih bolivudskih producenata i predsednik Asocijacije producenata iz Indije izjavio je da je oduševljen gostoprimstvom naših ljudi od momenta kada je sleteo na aerodrom u Beogradu. „Vaša zemlja je prelepa i posebno se zahvaljujem predsednici Vlade Republike Srbije što je direktno uključena u filmsku industriju“ naglasio je Nadiadval. “Gledanost mojih filmova meri se u milionima i za ovaj projekat koji snimamo u vašoj zemlji očekujemo isto. Kada naša produkcija snima u određenoj zemlji turizam poraste deset puta“ zaključo je gost iz Bombaja.

Premijerka Brnabić je rekla da Srbija i Indija imaju sjajne odnose. „Srećna sam što još jedna velika investicija dolazi u Srbiju, već imamo dosta firmi iz Indije koje uspešno posluju u Srbiji, a ovakvi projekti Srbiju stavljaju na svetsku mapu“ rekla je predsednica Vlade i naglasila da se trenutno radi i na uvođenu direktnog leta Beograd – Nju Delhi.

Realizacija filma „Baaghi 3“ podržana od strane Vlade Republike Srbije i Kabineta predsednika Vlade, ali i kroz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije. Ovim projektom, Republika Srbija i Republika Indija učvršćuju međusobne odnose na polju kulture, umetnosti i ekonomije, a u skladu sa Sporazumom dve Vlade o saradnji u oblastima kulture, umetnosti sporta, mladih i medija (2018).

Kroz realizaciju ovakvih projekata u našoj zemlji omogućava se promocija Srbije kao turističke destinacije širom Indije i Azije.

Srbija je postala jedna od omiljenih destinacija stranih produkcija zahvaljujući izuzetno efikasanom i uspešnom programu filmskih podsticaja koje pruža Vlada RS. Budžet za podsticaje postoji od 2016. godine, a ovaj program se odnosi na igrane filmove, TV serije, dokumentarne i animirane filmove, namenske filmove, reklame i vizuelne efekte. U njemu mogu učestvovati i domaće i strane produkcije kojima se vraća 25 posto uloženih sredstava u našoj zemlji. (Za filmove čiji je budžet 5 miliona evra, podsticaji iznose 30 posto od ukupnog iznosa budžeta.) Četvrta godina sprovođenja programa podsticaja za snimanje u Srbiji, zabeležila je rekordan broj snimanja u našoj zemlji. Za to vreme programom je podržano preko 140 projekata, a zarada industrije iznosi u proseku preko 67 miliona evra. Za svaki uloženi evro kroz podsticaje u budžet države vrati se 2,4 evra, a u ekonomiju Srbije ulije 7,5 evra.