Aleksandra Kovač prva Srpkinja članica američkog Udruženja kompozitora i tekstopisaca

Kategorije: Muzika, FilmObjavljeno: 15.09.2021.0,1 min za čitanje
PODELI

Naša cenjena filmska kompozitorka i kantautorka i kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija Stvara, Aleksandra Kovač, postala je prva Srpkinja koja je postala član/ica prestižnog američkog Udruženja kompozitora i tekstopisaca, „SCL„.

Aleksandra poslednjih godina briljira na polju filmske muzike, komponujući muziku za serije i filmove kao što su „Ubice mog oca“, „Državni službenik“, „Šavovi“, „Zaspanka za vojnike“ i „Dara iz Jasenovca“.

Aleksandra Kovač prva Srpkinja članica američkog Udruženja kompozitora i tekstopisaca

Nakon prve MTV nagrade koju je 2006. godine donela Srbiji, i prve nominacije jednog srpskog kompozitora za BAFTA nagradu 2013. godine, Aleksandra postala članica udruženja koje se smatra izuzetno značajnim jer okuplja najveća imena filmske kompozicije današnjice.

Aleksandra Kovač prva Srpkinja članica američkog Udruženja kompozitora i tekstopisaca„Pre svega, za mene lično je ovo velika stvar. Postati član najboljeg udruženja filmskih kompozitora na svetu nije nimalo lako. Njihov selektivni proces traje dugo i zahteva da ste vrhunski stručnjak u svom poslu i vrlo su rigorozni u vezi Vašeg portfolija, i zahteva zavidnu biografiju i CV. Tako da, već moje učlanjenje u ovo društvo je veliki korak napred za mene i velika potvrda mog rada i svega onoga što moj partner Roman Goršek i ja radimo poslednjih 25 godina koliko se zajedno bavimo muzikom u Srbiji i kroz našu muzičku produkcijsku kuću RA produkcija“, rekla je Aleksandra.

Poznati časopis za filmske kompozitore, The Score, objavio je u svom poslednjem broju da je Aleksandra jedan od novih „zlatnih“ članova društva, pored kompozitora kao što su Kvinsi Džons, Džef Bil, Aleksandar Despla, Majkl Dana i drugi. Kao član ovog prestižnog društva, Aleksandra stiče mogućnost da svoju umetnost, koju stvara u Srbiji, prezentuje profesionalcima u američkoj filmskoj industriji, i time promoviše kulturu svoje zemlje u svetu.

„S druge strane, ja kao kreativni ambasador Srbije i nacionalne platforme Srbija Stvara mogu najbolje da promovišem umetnost i kulturu svoje zemlje jer ja jesam umetnik koji živi, radi i stvara u svojoj zemlji i deo je kreativnih industrija Srbije. Za mene je to velika stvar jer u isto vreme mogu da idem korak dalje i da ostvarujem svoje nove profesionalne uspehe i van Srbije i da prezentujem svoj rad, ali isto tako slavim i ime svoje zemlje uvek kada sam bilo gde u svetu“, zaključila je naša kreativna ambasadorka.