Нишки састав “EYOT” пред публиком на Експо 2020 – од Сибира до Дубаија

Категорије: МузикаОбјављено: 23.10.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Састав EYOT који руши све временске, географске и културне границе Балкан џеза, експлозивно мешајући класичну музику, арт-рок и традиционалне мелодије, одржао је два концерта у оквиру наступа Србије на Светској изложби ЕКСПО 2020 у Дубаију.

У велелепном амфитеатру Милениум, а вече касније и на Павиљону Србије, посетиоце највеће глобалне манифестације, у којој се мешају сви укуси, боје и звукови целог света, упознао је са живописним Балкан џезом који у интерпретацији EYOT-а никога није оставио равнодушним.

EYOT на сцени

Драго нам је што смо део наше “националне репрезентације” и да смо имали прилике да представимо савремену уметничку сцену Србије свету и дамо свој допринос међусобном повезивању нација и то баш у граду у коме смо пре више од једне деценије започели нашу интернационалну каријеру”, изјавио је Дејан Иљић, пијаниста и вођа бенда.

EYOT – освојили преко 25 светских градова, а нема где нису пуштали њихову музику

Њихова музика је мешавина запада и истока – модерности и егзотике. Довољно различита да заинтригира публику са свих страна света и довојно позната да је свако осети блиском. Бенд је од недавно део националне платформе Србија Ствара, која промовише креативно стваралаштво наше земље у свету.

 

EYOT је основан 2008. године у Нишу, у саставу: Дејан Илијић / клавир, Милош Војводић/ бубањ, Марко Стојиљковић/ бас и Слађан Миленовић/ гитара, а до сада је објавио 5 албума. Најновији албум „557799“ издат за једну од водећих независних издавачких кућа у АмерициRopeadope, нашао се међу топ 10 најпродаванијих џез албума на Bandcamp-у и уврштен је на неколико званичних Spotify листа.

Својом музиком до сада су освојили преко 25 земаља и градове: Лондон, Париз, Берлин, Москву, Цирих, Шангај, Јокохаму…, наступајући у неким од најбољих џез клубова света, њихова музика емитована је на станицама BBC, NDR, Radio France, WNYC, низала се победа на MIDEM OFF Showcase такмичењу и велика руска турнеја од чак 15 концерата, што ЕYОТ чини једним од најпрогресивнијих и најбољих домаћих бендова.

🚀 Лена Ковачевић очарала публику у Дубаију

Занимљиво је да су у својој каријери наступали на најнеобичнијим местима, попут библиотеке у Новосибирску у Русији где нико до тада није свирао, свирали су на клавиру Сергеја Рахамњинова и Михаила Глинке, а природу су почастили концертом на Сувој планини, где је први пут икада изнет клавир.

Србија на Дубаи Експо концерту

Светска изложба – Експо 2020 Дубаи, одржава се од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а тема наступа Републике Србије је “Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”.

Кроз атрактиван и оригиналан програм наступа Србије, који за шест месеци подразумева више од 150 различитих догађаја, што на самом Павиљону, што на неким од Експо локација – наши врхунски уметници, извођачи, музичари, креативци имаће прилику да се представе целом свету и да, као најбољи креативни амбасадори, представе Србију.