ИНТЕРВЈУ: Ана Крстајић, композиторкаСпојила сам еп и модерне електронске инструменте

Категорије: МузикаОбјављено: 04.03.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Еп о Марку Краљевићу и савремени покрет. Гусле и балет. Клавир и концертне дворане, музика за филм и игрице. Свему набројаном заједнички именитељ је млада и успешна композиторка Ана Крстајић, Креативна амбасадорка платформе Србија ствара.

 

Након мастер студија на престижном Беркли музичком колеџу вратила си се у Србију и реализовала пројекат савремене плесне представе “Марко”, базиране на епу о Марку Краљевићу. Одакле идеја за овај несвакидашњи спој?

– Одрасла сам слушајући деду који је свирао гусле и певао стихове епске поезије и зато ми је ова естетика позната и блиска. Фасцинирана звуком желела сам да приближим богатство нашег националног епског стваралаштва младим генерацијама, третирајући уметност епске поезије на савремен начин и то кроз звук гудачког оркестра и модерних електронских инструмената који су имитирали звукове гусала. На оваквом пројекту било је једино могуће сарађивати са младим уметницима нашег поднебља, који заиста могу да разумеју нашу епску поезију.

 

Осим музике за концерте и савремену игру компонујеш и музику за филм, ТВ серије, рекламе и што је посебно занимљиво – музику за игрице. Колико се ти процеси занатски разликују?

 

– Стварање музике за филм и ТВ серије је слично, јер се компонује у линеарном времену уз слику као главни водич. Видео игре захтевају другачије технике компонавања јер музике која нема одређено време трајања, већ реагује на оно што играч активира у игрици, интерактивна је. Иако већ дуго радим на пројектима из примењене музике, морам да признам да највише уживам док компонујем музику за концертна извођења или савремену игру. Иако то захтева посебно време и измештање из зоне конфора, управо је то место где може да се роди уметност.

 

На чему тренутно радиш и какви су ти планови за будућност?

 

– Компонујем за позоришну представу Васе Железнова, Максима Горког у режији Златка Свибена у Народном позоришту у Београду, заједно са колегиницом Јаном Ранчић. Са тимом из Devotion студија радим на завршним детаљима музике за видео игру „Heroic”, компаније Нордеус. У оквиру “Sonic Tree” студија у Београду компонујем и оркестрирам музику за играни филм стране продукције и домаћу ТВ серију која ће се емитовати на РТС-у ове године, а ускоро планирам и пресељење у Лос Анђелес како бих наставила са професионалним усавршавањем.