Дуо „Ташана“ расплакао публику у Дубаију

Категорије: МузикаОбјављено: 14.11.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Уметнички дуо “Ташана” кога чине композиторка и пијанисткиња Ана Крстајић и вокал Јана Ранчић, одржао је два концерта за памћење, распламсао емоције и измамио сузе посетилаца на Павиљону Србије у Дубаију.

Наша музика су емоције, а Балкан наше срце и наша душа, тако да су посетиоци врло добро осетили све оно што смо ми певали и свирали и на то су веома емотивно реаговали„, надахнуто су изјавиле младе уметнице након концерта.

Јана Ранчић

Ташана у Дубаију уз помоћ платформе Србија Ствара

“Захвалне смо тиму Србија ствара који нам је омогућио да представимо свој рад и традицију наше земље на највећој светској манифестацији каква је Светска изложба у Дубаију, која је окупила посетиоце из целог света са којима смо поделиле наше емоције.

Аутентична музика дуа „Ташана базира се на импровизацији инспирисаној народним песмама са подручја Балкана, али и осталих делова света.

Ану и Јану спојила је неограничена љубав према нашој традицији и песмама, као и жеља да балканском звуку додају нове елементе различитих музичких праваца, па поред народних дуо ствара и ауторске песме, које су плод импровизације и комбинације различитх музичких жанрова.

Ана Крстајић: Ташана ми пружа искрену емоцију

Наша мислија и главна идеја је дубље истраживање и очување балканске, а пре свега српске традиције, наводи Крстајић и додаје:

„Веома ми је важно да будем у дубљем контакту са својим коренима како би музика коју компонујем била богатија, а свирање клавира у оквиру дуа „Ташана“ ми управо то пружа кроз истраживање хармоније и различитих ритмова наше традиционалне музике. Суштинска емоција наших народних песмама је једноставна, искрена и истинита и због тога тако непосредо и лековито делује на људе.”

Ана Крстајић, креативна амбасадорка

Јана додаје да иза њихових песама стоје темперамент народа и дух времена у коме су настале, а свака песма има тајну за чијим кључем неуморно трагају:

“Трагање за суштинским вредностима епохе и ономе што је од свега тога остало и на који начин се трансформисало, ме инспирише и даје увек нове идеје у интерпретацији. Трудим се да ширим свест о важности културног наслеђа јер разумевање и повезивање са традицијом подиже ниво културе и даје осећај припадности и сигурности. Битно је то пренети младим људима на прави начин, а мислим да је „Ташана“ управо тај „прави начин“, изјавила је Јана Ранчић уочи наступа.

Тек 5. концерт, а имамо још четири и по месеца Експо 2020 Дубаи

Занимљиво је да је Ана Крстајић, вишеструко награђивана комозиторка чија музика је извођена широм света, дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи маестралне Исидоре Жебељан, а магистрирала на Беркли музичком колеџу у Бостону.

Љубав према традицији, наследила је од деде уз кога је одрасла слушајући га на гуслама и певајући епску поезију, чиме је, како сама каже, била фасцинирана. Ана Крстајић је креативна амбасадорка платформе “Србија ствара”.

Ташана, Експо 2020 Дубаи

Светска изложба Експо 2020 Дубаи, одржава се од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а тема наступа Републике Србије је: Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност.

🚀 Српска опера на Експо 2020 Дубаи

🚀 Иновативни и креативни центри као будућност нових модела рада

Кроз атрактиван и оригиналан програм наступа Србије, који за шест месеци подразумева више од 150 различитих догађаја , што на самом Павиљону, што на неким од Експо локација – наши врхунски уметници, извођачи, музичари, креативци имаће прилику да се представе целом свету и да, као најбољи креативни амбасадори, представе Србију.

Целу фото галерију са оба концерта погледајте ОВДЕ.