Боливуд у Србији

Категорије: ФилмОбјављено: 20.11.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Председница Владе РС Анa Брнабић сусрела се са једним од најуспешнијих боливудских продуцената Саидом Надиадвалом (Sajid Nadiadwala) који је и главни продуцент новог боливудског филма „Baaghi 3“ који се тренутно снима у Србији.

Продуцентска кућа „Clockwork Films“ из Србије налази се у фази припрема индијског акционог филма „Baaghi 3“ који представља трећи део велике франшизе боливудскe продукцијe „Nadiadwala Entertainment“ из Бомбаја. Реч је о високобуџетном филму у режији реномираног редитеља Ahmed Khan-а, са тренутно највећом индијском акционом звездом, Tiger Shroff-ом. Снимање филма реализује се током новембра и децембра на локацијама у Београду, Панчеву, Пожаревцу и Ковину.

Након састанка са премијерком Србије, један од најуспешнијих боливудских продуцената и председник Асоцијације продуцената из Индије изјавио је да је одушевљен гостопримством наших људи од момента када је слетео на аеродром у Београду. „Ваша земља је прелепа и посебно се захваљујем председници Владе Републике Србије што је директно укључена у филмску индустрију“ нагласио је Надиадвал. “Гледаност мојих филмова мери се у милионима и за овај пројекат који снимамо у вашој земљи очекујемо исто. Када наша продукција снима у одређеној земљи туризам порасте десет пута“ закључо је гост из Бомбаја.

Премијерка Брнабић је рекла да Србија и Индија имају сјајне односе. „Срећна сам што још једна велика инвестиција долази у Србију, већ имамо доста фирми из Индије које успешно послују у Србији, а овакви пројекти Србију стављају на светску мапу“ рекла је председница Владе и нагласила да се тренутно ради и на увођену директног лета Београд – Њу Делхи.

Реализација филма „Baaghi 3“ подржана од стране Владе Републике Србије и Кабинета председника Владе, али и кроз подршку Министарства одбране и Војске Републике Србије. Овим пројектом, Република Србија и Република Индија учвршћују међусобне односе на пољу културе, уметности и економије, а у складу са Споразумом две Владе о сарадњи у областима културе, уметности спорта, младих и медија (2018).

Кроз реализацију оваквих пројеката у нашој земљи омогућава се промоција Србије као туристичке дестинације широм Индије и Азије.

Србија је постала једна од омиљених дестинација страних продукција захваљујући изузетно ефикасаном и успешном програму филмских подстицаја које пружа Влада РС. Буџет за подстицаје постоји од 2016. године, а овај програм се односи на игране филмове, ТВ серије, документарне и анимиране филмове, наменске филмове, рекламе и визуелне ефекте. У њему могу учествовати и домаће и стране продукције којима се враћа 25 посто уложених средстава у нашој земљи. (За филмове чији је буџет 5 милиона евра, подстицаји износе 30 посто од укупног износа буџета.) Четврта година спровођења програма подстицаја за снимање у Србији, забележила је рекордан број снимања у нашој земљи. За то време програмом је подржано преко 140 пројеката, а зарада индустрије износи у просеку преко 67 милиона евра. За сваки уложени евро кроз подстицаје у буџет државе врати се 2,4 евра, а у економију Србије улије 7,5 евра.