Александра Ковач прва Српкиња чланица америчког Удружења композитора и текстописаца

Категорије: Музика, ФилмОбјављено: 15.09.2021.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Наша цењена филмска композиторка и кантауторка и креативна амбасадорка националне платформе Србија Ствара, Александра Ковач, постала је прва Српкиња која је постала члан/ица престижног америчког Удружења композитора и текстописаца, „SCL„.

Александра последњих година бриљира на пољу филмске музике, компонујући музику за серије и филмове као што су „Убице мог оца“, „Државни службеник“, „Шавови“, „Заспанка за војнике“ и „Дара из Јасеновца“.

Александра Ковач прва Српкиња чланица америчког Удружења композитора и текстописаца

Након прве МТВ награде коју је 2006. године донела Србији, и прве номинације једног српског композитора за БАФТА награду 2013. године, Александра постала чланица удружења које се сматра изузетно значајним јер окупља највећа имена филмске композиције данашњице.

Александра Ковач прва Српкиња чланица америчког Удружења композитора и текстописаца„Пре свега, за мене лично је ово велика ствар. Постати члан најбољег удружења филмских композитора на свету није нимало лако. Њихов селективни процес траје дуго и захтева да сте врхунски стручњак у свом послу и врло су ригорозни у вези Вашег портфолија, и захтева завидну биографију и CV. Тако да, већ моје учлањење у ово друштво је велики корак напред за мене и велика потврда мог рада и свега онога што мој партнер Роман Горшек и ја радимо последњих 25 година колико се заједно бавимо музиком у Србији и кроз нашу музичку продукцијску кућу РА продукција“, рекла је Александра.

Познати часопис за филмске композиторе, The Score, објавио је у свом последњем броју да је Александра један од нових „златних“ чланова друштва, поред композитора као што су Квинси Џонс, Џеф Бил, Александар Деспла, Мајкл Дана и други. Као члан овог престижног друштва, Александра стиче могућност да своју уметност, коју ствара у Србији, презентује професионалцима у америчкој филмској индустрији, и тиме промовише културу своје земље у свету.

„С друге стране, ја као креативни амбасадор Србије и националне платформе Србија Ствара могу најбоље да промовишем уметност и културу своје земље јер ја јесам уметник који живи, ради и ствара у својој земљи и део је креативних индустрија Србије. За мене је то велика ствар јер у исто време могу да идем корак даље и да остварујем своје нове професионалне успехе и ван Србије и да презентујем свој рад, али исто тако славим и име своје земље увек када сам било где у свету“, закључила је наша креативна амбасадорка.