51. BEMUS – Povratak kosmopolitskog duha Beograda

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 03.09.2019.0,2 min za čitanje
PODELI

Svečano otvaranje 51. BEMUS-a zakazano je za 6. oktobar u Sava Centru kada će nastupiti Simfonijski orkestar i hor RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

Tokom festivala nastupiće i planetarna zvezda Vanesa Mej, a celokupni program dostupan je na sajtu festivala.

U nastavku sledi uvodna reč Bojana Suđića, umetničkog direktora festivala:

BEMUS za sobom ostavlja 50 zlatnih godina ispunjenih veličanstvenim koncertima najvećih stranih i domaćih umetnika i ansambala, i stupa u novo doba, u kome se od njega očekuju još viši dometi. Novi duh vremena, nova publika i novi mediji, te civilizacija koja danas hrli identičnim globalnim vrednostima i potrebama, često lišena kulturne raznolikosti koju je u ranijim vremenima cenila kao kvalitet, nalažu i naglašeniju potrebu za Festivalom koji predstavlja prepoznatljivu i visoko rangiranu odrednicu na svetskoj mapi muzičkih događaja.

U selekciji 51. BEMUS-a svaki od odabranih koncerata predstavlja nesvakidašnju priliku za najviše muzičke domete i predviđa superiorni kvalitet.

Od otvaranja BEMUS-a sa jednom od najvećih operskih diva današnjice, sopranom Anđelom Georgiu, preko legendarnih Duška Gojkovića i Stjepka Guta, našeg flautskog doajena Ljubiše Jovanovića, izvanrednog engleskog vokalnog ansambla Kvins siks, čuvene violončelistkinje Natali Klajn, verovatno najvećeg virtuoza današnjice na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog te novog kineskog pijanističkog čuda Niu Niu-a, do završnice i proslave 80 godina našeg elitnog Hora RTS, koji će uz Zbor HRT izvesti „Svenoćno bdenje“ Rahmanjinova – može se reći da bi svaki nastup bio ukras bilo kog prestižnog svetskog festivala.

Naš identitet i tradiciju čuvamo „Saborom u pet slika“, najbolji mladi umetnici ponovo imaju svoje veče, zajedno proslavljamo i 150 godina Narodnog pozorišta sa Konjovićevom „Koštanom“. Na kraju, po atraktivnosti, čak i za publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem BEMUS-u izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej.

Kosmopolitski duh Beograda se i dalje prepoznaje po jedinstvenoj muzičkoj publici izgrađenog ukusa, koja zaslužuje – najbolje. Kao potpisnik ovogodišnje selekcije uveren sam da ljubitelji kvalitetne muzike ponovo dobijaju svetkovinu koju ne smeju da propuste.

Umetnički direktor festivala,
Bojan Suđić

Karte se mogu kupiti online preko tickets.rs i na blagajnama dvorana u skladu sa njihovim redovnim radnim vremenom (Sava centar, Kolarčeva zadužbina i Kombank dvorana).

https://www.bemus.rs/sr/
https://www.cebef.rs/
https://www.facebook.com/bemus.festival/
https://www.instagram.com/bemus50/?hl=en