Posetioci iz celog sveta uživali u džez spektaklu Nenada Vasilića na Ekspo 2020 Dubai

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 03.12.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Nenad Vasilić, jedan od vodećih evropskih muzičara priredio je nesvakidašnji džez spektakl za pamćenje, nastupom na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju.

Po završetku džez nastupa, Nenad je podelio svoje utiske:

“Izuzetna nam je čast da predstavljamo svoju zemlju u svetu. Kako mi živimo u Austriji, često nas šalju da predstavljamo Austriju, ali nema ništa lepše nego predstavljati svoju zemlju – Srbijicu dragu! Videti kako ljudi iz različitih krajeva planete reaguju na našu kulturu i muziku i upoznati ih sa njom.

Izuzetno smo ponosni kako se naša zemlja predstavlja na Svetskoj izložbi u Dubaiju i moram da kažem da mi se od onoga sto sam video na Ekspo-u, naš Paviljon najviše dopao, najšarmantniji je i sa najviše stila”, zaključio je Vasilić.

🚀 Kontrabas i olovke za izvođenje muzike Deep Purple? Moguće je – Nenad Vasilić

Kontrabasista, kompozitor, aranžer i kompletna ritam sekcija u jednoj osobi, Nenad Vasilić na jedinstven način spaja džez, improvizaciju i svetsku muziku, čineći je svojom.

Nenad Vasilić trio, džez muzika

Inspirisan pažljivim istraživanjem balkanske narodne muzike i njenim spajanjem sa evropskom improvizovanom muzikom i džezom, Vasilić kao pedagog, muzičar i kompozitor zadivljuje publiku širom sveta sa preko 40 originalnih kompozicija.

One su proizvod njegovog sviračkog umeća i obrazovanja stečenog na Džez akademiji u Gracu i sklonosti ka muzici Balkana.

Rođeni Nišlija, južnjačkog temperamenta, Vasilić se nije libio da u ranoj mladosti nastupa i u niškim kafanama, sa lokalnim narodnim orkestrima. Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Nenad Vasilić trio, džez muzika i publika na Paviljonu Srbije

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan džez, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili muzike sveta, karakterišući je jednostavno kao – “moja muzika”.