U SAMOM VRHU RANG LISTA: Beograd je raj za digitalne nomade

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 24.01.2021.0,4 min za čitanje
PODELI
Kada se odlučite za rad na daljinu dovoljan vam je dobar i lako prenosiv lap top i stabilna internet konekcija, kako biste u svakom delu sveta mogli da organizujete svoju kancelariju. Prethodna godina primorala nas je da okusimo rad od kuće, čak i ako niste digitalni nomad. Ipak, njihovi savetu su svakako najdragoceniji…
Jedno je sigurno, nisu svi gradovi prilagođeni potrebama digitalnih nomada, ali Beograd svakako idealna destinacija, barem tako kažu rang liste i preporuke svetskih portala specijalizovanih za turizam i život i rad nomada XXI veka.

Naime, nedavno je sajt We work remotely upravo Beograd uvrstio na listu najboljih gradova sveta za „rad na daljinu“ i to postavivši ga na visoko drugo mesto rang liste!
Živahan grad Beograd pravo je iskustvo za ljubitelje istorije i ljubitelje kulture. Neprimetno spaja nasleđe drevnih civilizacija sa postmodernom arhitekturom, a brzo se i razvija u IT svetu, iziskuje niske troškove života i ima više nego pristojan internet.

U Beogradu ima mnogo coworking prostora, zanimljivih kafića, restorana i odličan noćni život. Osim toga, ovaj grad pogodan je za sva četiri godišnja doba, tako da zimi možete obilaziti muzeje, a leti odmarati i sunčati se na Adi Ciganliji, koje se često naziva i beogradsko more. Tu ćete zateći lokalce kako se sunčaju, kupaju i učestvuju u vodenim sportovima kada ne rade.
Srbija je blizu Mediterana i graniči sa osam različitih zemalja, pa stoga život u Beogradu pogoduje putovanjima van zemlje. Do Londona ima samo tri sata leta, a za polovinu tog vremena bićete u Berlinu (još jednom gradu na ovoj listi).
Turistička viza za Srbiju nije potrebna za boravke manje od 90 dana. 

Osim toga, Beograd je zauzeo i visoko treće mesto na prestižnoj rang listi portalaBig 7 travel, na kojoj su se našli gradovi poput: Berlina, Istambula, Madrida, Tokija, Šangaja, Soluna, Vankuvera…
“Pešačke zone u kojima su ulice prepune kafića, galerija i prodavnica. Gomila novih tehnoloških i coworking prostora, srednjovekovna tvrđava – samo su neke stvari koje će vas dočekati u šarmantnom Beogradu u Srbiji. Ovo istorijsko i kulturno bogato središte savršeno je za radnike na daljinu. Internet? Imate 24 MBPS bez problema. Tražite prostor za coworking? Dovoljno vam je 100 dolara mesečno. Troškovi života ovde su prava privlačnost, s mesečnim prosekom koji se kreće oko 1.425 dolara. Pored toga, lokacija Srbije čini je sjajnom tačkom za ostatak regiona”, navodi se na portalu Big 7 travel.

O čarima Beograda pisao je nedavno i The New York Post navodeći da je glavni grad Srbije postao pravi raj za Njujorčane koji rade na daljinu.
„Sada plaćam upola manje nego što me je koštao život u Njujorku tokom pandemije, a živim u apartmanu koji ima pogled na ceo Beograd. Izbor je jednostavan: da platim dvostruko više i živim u Njujorku gde su mnogo veća ograničenja ili za upola manje novca imam više pogodnosti i iskustava sa neverovatnim ljudima koji žele da izađu u restorane i razgovaraju o stvarima koje nisu politika“, rekao je specijalista za komunikacije Davis Richardson (27).

Davis je pre nekoliko meseci odlučio da napusti Njujork i doživi nova iskustva u Beogradu:
Ovaj grad ima magičan način da vas leči: možete da istražujete skrivene podzemne delove tvrđave, da upoznate vekovima staru tradiciju. Mislim da će sve više ljudi ovde ubuduće dolaziti.“
Beograd, kao prestonica, svakako daje najveće mogućnosti za rad i život, ali ukoliko biste malo i putovali i istražili Srbiju, ona može da vam bude ogromna inspiracija. Srbija ima brojne istorijske, kulturne i prirodne lokalitete i destinacije koji vam mogu poslužiti za odmor, inspiraciju, ili (porodični) vikend izlet. Mi smo izdvojili neke od najzanimljivijih za vas i možete ih naći na sajtu Srbija kao inspiracija.

Foto: Zoran Mesarović