Srpska filmska asocijacija: “Head Gear Films” investira 25 miliona dolara u srpsku filmsku industriju

Kategorije: FilmObjavljeno: 27.04.2020.0,3 min za čitanje
PODELI

Beograd, 27. April 2020. – Britanski finansijer nezavisnih produkcija “Head Gear Films” pokreće finansijski fond u vrednosti od 25 miliona dolara za finansiranje projekata u Srbiji u partnerstvu sa producentskom kućom “Balkanic Media” iz Beograda, članicom Srpske filmske asocijacije.

 

Kako navode iz “Head Gear Films”, fond nudi kreditiranje i zatvaranje finansiranja za servisne produkcije “Balkanic Media” i to pre svega televizijskih serija, ali i igranih filmova koje planiraju da koriste podsticajne mere Ministarstva privrede Republike Srbije za investiranje u audiovizuelnu produkciju.

 

„Uvek sam želeo da proširimo poslovanje i na druge oblasti. Partnerstvo sa Balkanikom gradimo upravo na rastućem portfoliju televizijskih projekata, istovremeno postavljajući temelje na drugim teritorijama. Mislim da su zato Džonatan Ingliš i Džejms Gib (Balkanic Media) savršeni partneri za poduhvat u Srbiji“, navodi osnivač „Head Gear Films“ Fil Hant.

 

Ovaj ugovor, prema oceni osnivača kuće “Balkanic Media” Džonata Ingliša, omogućava Balkanic Media da svojim klijentima – producentima, studijima i TV mrežama, obezbedi paket opcija za finansiranje, koje uključuju i finansiranje državnog povraćaja uloženog novca. Na bazi tih podsticajnih mera, uvedenih 2016. godine, u Srbiji su već snimane dve sezone serije “Outpost” (Predstraža) i treća sezona CBS-ove serije “Seal Team” (Mornaričke foke). Pored servisnih projekata uspostavljeni fond finansiraće i originalne sadržaje koje razvija Balkanic Media.

 

“Srbija se pozicionirala ne samo kao lokacija za snimanje, već i kao pouzdan partner u produciranju. Podsticajne državne mere, zajedno sa veoma konkurentnim cenama produkcije, studijima svetskog standarada u PFI-ju i izuzetno stručne i iskusne ekipe koje rade na projektima – čine Srbiju trenutno najboljim izborom za snimanje u Evropi”, ističe Ingliš.

 

Pokretanje finansijskog fonda od strane Head Gera Films-a direktan je pokazatelj poverenja u srpsku filmsku infrastrukturu i program podsticaja koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

 

“Ovo je najveća potencijalna investicija do sada od strane jednog stranog investitora u filmski sektor u Srbiji i dolazi u teškom trenutku kada je zbog pandemije kompletna filmska industrija u svetu obustavljena. Zato je ovo snažan pokazatelj da je Srbija lokacijski i strateški veoma poželjna destinacija za strana ulaganja i produkcije, ali i da država svojim podsticajnim merama treba još više i direktnije da podržava filmski sektor. Rezultati su evidentni”, ističe Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

 

 

 

Balcanic Media trenutno producira treću sezonu TV serije „The Outpost“, koja se snima u PFI studiju u Beogradu, za Electic Entertainment Dina Devlina i Arrowstorm Entertainment. Kompanija je takođe producirala i nezavisne filmove „The Deal“ i „A. I. Rising“.

 

Više o temi pročitajte na sajtu SFAhttps://www.filminserbia.com/vesti/?lang=sr