Srbija stvara događaje: Završen šesti Dok’n’Ritam

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 15.06.2021.0,4 min za čitanje
PODELI

Završen je još jedan festival čiju je važnost prepoznala i čije je organizovanje podržala nacionalna platforma Srbija Stvara.

Šesto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, završilo se 11. juna u Domu kulture Studentski grad, dodelom nagrada i jedinstvenim koncertom posvećenim domaćim i regionalnim muzičarima koji su preminuli u periodu između dva festivala.

Srbija Stvara događaje: Završen šesti Dok'n'Ritam

Na šestom Dok’n’Ritmu, koji je nosio podnaziv ŠesTO čulo, prikazano je preko 20 filmskih ostvarenja, od kojih su dva imala svetsku premijeru, jedno regionalnu, a bilo je i nekoliko filmova koje je publika prvi put imala prilike da pogleda u Srbiji.

Prema oceni stručnog žirija u sastavu Biljana MaksićZoran Janković i Srđan Gojković Gilenajbolji film Šestog Dok’n’Ritma jeste film MUŠKATLE, CVEĆE VOJVODINE, režija Čongor Sazo (Srbija / Mađarska 2020).

Posebno Priznanje žirija dobio je film ODPOTOVANJE (Odlaženje), rediteljke Petre Seliškar (Slovenija, 2020).

Nagradu publike za najbolji film osvojilo je debitantsko filmsko ostvarenje ZA SVE STE VI KRIVE, u režiji Tamare Tasić, Srbija, 2020).

Srbija Stvara događaje: Završen šesti Dok'n'Ritam

Nakon proglašenja, koncertnu posvetu NEBESKI POTPOURRI 20/21– The Show Must Go On, sastavljenu od pesama muzičara koji su nas napustili, u sopstbenom aranžmanu izveo je bend Lagana sreda, pobednici 5. Bunt Rok festivala, a pridružili su im se i bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Poslednji događaj na programu bila je projekcija revijalnog filma o prerano preminulom lideru sastava INXS, Majklu Hačinsu – MISTIFY

Festival je i ovog puta, u skladu sa merama protiv COVID-a, uspešno realizovao dolazak i gostovanje filmskih autora iz regiona.

Srbija Stvara događaje: Završen šesti Dok'n'Ritam

Programi šestog Dok’n’Ritma, pored takmičarskih i revijalnih filmova, uključili su i posebne celine “Gradovi kao baze rokenrol kulture”, zatim “Severna Makedonija u gostima” gde su prikazani muzički dokumentarci sa ovog područja.

Prilikom programa Posvete preminulim muzičkim velikanima u dvojnoj “COVID godini 20/21”, publika se vrlo rado i sa velikom količinom emocija uključivala u razgovore. Programi Notabook doneli su nam tri nove muzičke knjige, a prvi put na festivalu bila je otvorena i rokenrol izložba, posvećena grupi Laibach.

Predstavljena su dva nova srpska dokumentarca u sekciji Work in Progress, (Radni nazivi: El. Org 40 godina – “Evo sada vidiš da može”, i “Uskrs, Grad i Rokenrol – Šabački Uskršnji Rok Maraton”) održana je tribina uz projekciju dokumentarca o 40 godina Novog talasa.

Na programu D’n’R Koncerti, prvi koncertni nastup, nakon koronavirus pauze, imao je sastav E-Play, a jedinstveni koncert pod nazivom Nebeski Potpourri 20/21– The Show Must Go On, izveli su sastav Lagana sredai bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Srbija Stvara događaje: Završen šesti Dok'n'Ritam

O Festivalu Dok’n’Ritam:

Festival Dok’n’Ritam jedina je takva manifestacija u Srbiji.
Festival je prvi put održan 2016. godine, a program čini više celina: takmičarski uključuje domaću i međunarodnu selekciju muzičkih dokumentaraca, revijalni deo donosi neki veliki naslov inostranih produkcija, a sastavni deo programa festivala jesu i koncerti, kao i promocije i predstavljanja muzičkih knjiga.

U programu Notabook promovišu se i predstavljaju muzičke knjige, dok se u segmentu Work in Progress Dok’n’Ritam bavi muzičkim dokumentarcima u različitim fazama produkcije.

Srbija Stvara događaje: Završen šesti Dok'n'Ritam

Misija festivala je očuvanje muzičkih dokumenata, širenje svesti o značaju i uticaju muzičke kulture, te afirmacija ovog dokumentarnog podžanra. Poslednjih desetak godina, muzički dokumentarni film ovenčan je sa čak tri Oskara i velikim brojem značajnih svetskih kinematografskih nagrada.

Na našim prostorima, muzički dokumentarni film je još uvek ‘u povoju’ i D’n’R se trudi da on raste brže i bude prepoznat kao poseban žanr”, reči su Sandre Rančić, osnivača i umetničke direktorke festivala.

Na prethodnim D’n’R izdanjima, prikazano je preko 100 muzičkih dokumentaraca, a više od polovine prikazano je premijerno. Više od 60 umetnika iz 8 država bilo je u gostima, održano je 11 koncerata, zanimljive tribine, promovisano 25 muzičkih knjiga, predstavljeno 12 muzičkih dokumentaraca u nastajanju.

Srbija Stvara događaje: Završen šesti Dok'n'Ritam

Svi festivalski programi festivala Dok’n’Ritam su besplatni.

Prijatelji Dok’n’Ritma su brojni – Momčilo Bajagić, Darko Rundek, Neno Belan, Sara Renar, Srđan Gojković Gile, Siniša Škarica, Rambo Amadeus, KKN, Vlatko Stefanovski, Dr. Nele Karajlić, Zabranjeno Pušenje, Boris Leiner, Dušan Kojić Koja, Boris Vlastelica, Bojana Vunturišević

Festival Dok’n’Ritam jedan je od retkih koji je održan uživo 2020, pod nazivom “Čista Petica”, u terminu 22-25.9.2020, u Domu kulture Studentski grad.

Suorganizator festivala je Dom kulture Studentski grad, koji je od početka “kuća” festivala.

Filmski Centar Srbije darovatelj je finansijskog dela nagrade. U prethodnih nekoliko godina, značaj festivala su prepoznali, i pružili podršku i Ministarstvo kulture i informisanja RSSOKOJ, a njima se 2021. pridružila i platforma Srbija Stvara.