Sprski stručnjaci proizveli test koji predviđa tok bolesti COVID-19

Kategorije: Inovacije, PreduzetništvoObjavljeno: 16.02.2021.0,4 min za čitanje
PODELI

Vakcine protiv virusa COVID-19 neprestano stižu u Srbiju, što pomaže našim građanima i građankama u borbi sa pandemijom i ozdravljenju nacije. Međutim, to ne znači da je virus pobeđen i neophodno je da nastavimo borbu i da nastavimo da se pazimo, i čuvamo javno zdravlje.

 

Zamislite da je moguće otkriti određene parametre koji mogu da predvide tok bolesti? Upravo u tome je uspela niška kompanija NEOMEDICA, koja je pritom i prva započela na radu domaćih PCR testova. Koliko je koristan i upotrebljiv novi NAISSA test, ali i dokle seže njegova izvozna moć, razgovarali smo sa generalnim menadžerom srpskog kreativnog tima, Sašom Tričkovićem.

NEOMEDICA je prva srpska kompanija (ali i u regionu) koja počinje proizvodnju testova na koronavirus, i to prema unapređenoj ELISA metodi. Sve je automatizovano i rezultati testa stižu za samo 90 minuta. Koliko će ovaj test promeniti dalji tok borbe protiv virusa COVID-19?

 

Inovirana i unapređena ELISA metoda (Enzyme-linked immunosorbent assay) rešila je mnoge probleme sa kojima se nosila dosadašnja dijagnostika ELISA metodom, naš pristup dijagnostici virusa COVID-19 pokazao je sjajne rezultate u kvantifikaciji antitela virusa u sve tri klase imunoglobulina i dao veliki značaj u predviđanju toka bolesti ranom dijagnostikom antitela klase IgA.

Ovim testom se utvrđuje tačan nivo antitela u krvi i od 100 do 500 puta je precizniji od ostalih, ali i može da predvidi dalji tok infekcije. Kako ste uspeli da dođete do ovakvog inovativnog proizvoda?

 

Preciznost od 100-500 puta odnosi se na senzitivnost metode u odnosu na brze imunohromatografske testove i to su istraživanja američkih naučnika u odnosu na ELISA metodu. Naš pristup i inovacija su nam donele dodatnih 15-17% prednosti u odnosu na klasičnu ELISA metodu i rešile dugotrajnije skaldištenje testova.

 

Izdvajanjem klasa IgA, IgM, IgG kao posebne testove i posvećivanjem velike pažnje u njihovoj proizvodnji, podešavanju i kalibraciji dobili smo mogućnost da se bavimo proučavanjem i razvojem svake frakcije ponaosob i tako razradimo IgA kao predviđajući faktor u toku infekcije. Preciznim balansom kombinacije antigena S i N smo dobili i visoku preciznost i visoku specifičost testa.

Investiciju i pomoć za razvoj NAISSA Immuno Assay Monotesta dobili ste i preko Programa sufinansiranja Fonda za inovacionu delatnost. Koliko vam je ta pomoć bila značajna u procesu razvoja koji je trajao preko četiri godine?

 

Investicija Fonda za Inovacionu delatnost je došla u pravo vreme u samom finišu našeg projekta, tako da smo ubrzano i za samo dve godine razvili preko 40 novih parametara uključujući i reagense za COVID-19.

 

Prepoznali ste značaj teme i potrebu za ovim prizvodom u datom trenutku i svakako će ovo biti jedan od izvoznih potencijala za Srbiju i nišku kompaniju. Proizvodni kapaciteti su povećani, ali koliko je porasla potražnja za vašim produktom, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu?

 

Naši proizvodi spadaju u visokotehnološke proizvode, potrebna je njihova registracija u Ministarstvu zdravlja svake države gde naše proizvode izvozimo, što usporava brzu prodaju i plasman proizvoda, ali i uprkos ovakvim preprekama, izvoz raste, a interesovanje za naše proizvode ubrzano raste na svim kontinentima.

NEOMEDICA postoji već 20 godina, kao proizvođač IVD medcinskih sredstava i aparata, a sada su proširenje kapaciteta i povećana potražnja, stvorili priliku i za nova zaposlenja i nove kolege. Koliko je teško učiti u ovakvim uslovima, ali i koliko je to dobro za nove mlade naučnike?

Svakako je izuzetno teško učiti u vreme COVID pandemije, uglavnom je komunikacija uskraćena online platformama, ali je istovremeno pružena i mogućnost da na isti način kao i u drugim državama dolazimo do potrebnih podataka i tu se apsolutno vidi kreativnost našeg mentaliteta, što mladi ljudi, budući stručnjaci koriste na kreativan i inteligentan način.

 

I za kraj, kako baš to vaše iskustvo i poslovanje mogu i treba da budu primer novim mladim, kompanijama u nastajanju? Šta biste to vi rekli mladim, inovativnim i kreativnim ljudima koji su spremni da se upuste u neke nove, preduzetničke vode

 

Rekao bih, ne oklevajte, radite ono što volite, borite se i pri tom uživajte u igri poslovnih pobeda.