Potpisan memorandum o saradnji između platforme Srbija stvara i Agencije za promociju IT industrije u Busanu

Kategorije: DiplomatijaObjavljeno: 26.07.2024.0,1 min za čitanje
PODELI

Nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije i Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) u Južnoj Koreji potpisale su Memorandum o strateškoj saradnji u oblasti kreativnih industrija.

Važan sporazum o saradnji u Busanu potpisali su generalni direktor Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) Kim Te-jol i amabasador Republike Srbije u Južnoj Koreji Nemanja Grbić, a u ime platforme Srbija stvara Vlade Republike Srbije i kreativno-inovativnog centra Ložionica. Tom prilikom istaknuto je da je bileteralna razmena između Republike Srbije i Južne Koreje do sada je bila veoma dinamična, posebno u oblastima digitalizacije, elektronske uprave i IT-a, zbog čega je prethodne godine, na nivou predsednika Vlada dve države i došlo do inicijative oko saradnje i u oblasti kreativnih industrija.

Postoji ogroman broj mogućnosti za saradnju, razmenu znanja i ideja, umrežavanje naših kreativaca ali i razvoj tržišta između naših zemalja ističe Ana Ilić, direktorka Ložionice i platforme Srbija stvara.

”Južna Koreja jedan je od svetskih lidera u strateškom pristupu razvoju kreativnih industrija, što je rezultiralo kreiranjem Kej-pop muzičkog žanra i svetski popularnim i nagrađivanim filmovima i TV serijama, među kojima i ”Parazit” koji je osvojio čak četiri Oskara. Takođe, postoji veliko interesovanje njihovih producenata za snimanjima u Srbiji, a sećamo se i da je popularni Južnokorejski pevač Park Ji-hoon u Beogradu snimio čak dva spota, od kojih jedan ima gotovo 700.000 pregleda. Važno je naglasiti da je upravo Busan centar za kreativnih industrija za čitavu Južnu Koreju, koja je nadaleko poznata po svojoj gejming industriji, a u kojoj je Srbija evropski lider. Zbog toga je saradnja platforme Srbija stvara i Ložionice sa ovako važnim partnerom od velikog značaja za Srbiju.”

Takođe, predstavnici Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) pozvali su predstavnike Srbije da učestvuje na festivalima sadržaja „Busan Indie Connect Festival“, svetski poznati festival indi igara koji se održava svake godine u Busanu kao i na „Busan Global Vebtoon Festival“.

„Zadovoljstvo nam je što smo uspostavili sistem saradnje sa Srbijom, vodećom zemljom u Istočnoj Evropi kada je reč o IKT i sektoru kreativnih industrija u kojima postoji i ogroman potencijal za dodatni rast. Ta saradnja će da neguje i doprinese dodatnom razvoju industrije sadržaja i kreativnih industrija sa visokom dodatnom vrednošću”, istakao je Kim Te-jol, generalni direktor Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA).