Потписан меморандум о сарадњи између платформе Србија ствара и Агенције за промоцију ИТ индустрије у Бусану

Категорије: ДипломатијаОбјављено: 26.07.2024.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија ствара Владе Републике Србије и Агенције за промоцију ИТ индустрије у Бусану (БИПА) у Јужној Кореји потписале су Меморандум о стратешкој сарадњи у области креативних индустрија.

Важан споразум о сарадњи у Бусану потписали су генерални директор Агенције за промоцију ИТ индустрије у Бусану (БИПА) Kim Te-jol и амабасадор Републике Србије у Јужној Кореји Немања Грбић, а у име платформе Србија ствара Владе Републике Србије и креативно-иновативног центра Ложионица. Том приликом истакнуто је да је билетерална размена између Републике Србије и Јужне Кореје до сада је била веома динамична, посебно у областима дигитализације, електронске управе и ИТ-а, због чега је претходне године, на нивоу председника Влада две државе и дошло до иницијативе око сарадње и у области креативних индустрија.

Постоји огроман број могућности за сарадњу, размену знања и идеја, умрежавање наших креативаца али и развој тржишта између наших земаља истиче Ана Илић, директорка Ложионице и платформе Србија ствара.

”Јужна Кореја један је од светских лидера у стратешком приступу развоју креативних индустрија, што је резултирало креирањем Kej-pop музичког жанра и светски популарним и награђиваним филмовима и ТВ серијама, међу којима и ”Паразит” који је освојио чак четири Оскара. Такође, постоји велико интересовање њихових продуцената за снимањима у Србији, а сећамо се и да је популарни Јужнокорејски певач Парк Ји-хоон у Београду снимио чак два спота, од којих један има готово 700.000 прегледа. Важно је нагласити да је управо Бусан центар за креативних индустрија за читаву Јужну Кореју, koja je надалеко познатa по својој гејминг индустрији, a у којој је Србија европски лидер. Због тога је сарадња платформе Србија ствара и Ложионице са овако важним партнером од великог значаја за Србију.”

Такође, представници Агенције за промоцију ИТ индустрије у Бусану (БИПА) позвали су представнике Србије да учествује na фестивалима садржаја „Busan Indie Connect Festival“, светски познати фестивал инди игара који се одржава сваке године у Бусану као и на „Busan Global Vebtoon Festival“.

„Задовољство нам је што смо успоставили систем сарадње са Србијом, водећом земљом у Источној Европи када је реч о ИКТ и сектору креативних индустрија у којима постоји и огроман потенцијал за додатни раст. Та сарадња ће да негује и допринесе додатном развоју индустрије садржаја и креативних индустрија са високом додатном вредношћу”, истакао је Kim Te-jol, генерални директор Агенције за промоцију ИТ индустрије у Бусану (БИПА).