Petar Marić, osmostruki svetski šampion elektronske harmonike održao nastup za pamćenje na Ekspo 2020 Dubai

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 07.12.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Maestro Petar Marić, osmostruki svetski šampion u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici, održao je dva koncerta za pamćenje na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai.

Marić je nastupio na „Jalsat nights“ festivalu u okviru Ekspo 2020 Dubaija pred nekoliko hiljada posetilaca, a potom i u bašti Paviljona Srbije, gde je oduševljena publika, po instrukcijama mladog Marića, u jednom trenutku zaigrala i kolo! Nakon koncerta, Marić je podelio svoje utiske:

Petar Marić: drago mi je što sam publiku naučio da igraju kolo

“Paviljon Srbije nas vodi u neki drugi univerzum – u futurizam, ali me jako raduje što ovde vidim i najlepše primere srpske narodne nošnje, koja se savršeno uklopila u moderan ambijent. Ljudi sa velikom pažnjom reaguju na našu muziku, jer ona ima različite melose i svako može da nađe nešto što mu se dopada”.

Radujem se da sam harmoniku prikazao u jednom potpuno drugačijem svetlu i da je jedan tradicionalni instrument jako lepo dočekan među globalnom publikom, ali moje najveće dostignuće je ipak što sam ih naučio da igraju kolo. Nakon ovakvih nastupa uvek se ponosim što sam Srbin,” istakao je Marić.

Iako ima svega 31 godinu, njegova muzika izvodi se širom sveta, od Australije do Amerike, a ipak je najveću popularnost dostigao u Kini. Prvi je srpsku harmoniku uveo u Kenedi centar, u Vašingtonu, a u prvom redu mu je sedela, niko drugi no – Selin Dion. Marić godišnje održi više od 100 koncerata.

🚀 Petar Marić – Osmostruki svetski šampion i umetnik na harmonici

Petar izvodi veliki broj virtuoznih kompozicija iz žanra varijete muzike među kojima su numere iz različitih zemalja i različitih stilova, što omogućava ovom vrhunskom mladom umetniku da publici pokaže svu privlačnost i beskrajne mogućnosti harmonike kao instrumenta.

Pored klasične i varijete muzike, njegov širok repertoar nudi i nešto novo i originalno – elektronsku harmoniku i zvuk koji ovaj instrument predstavlja iz nove perspektive, a koji će biti sve prisutniji u budućnosti.

Ovo je tek početak trećeg meseca… Ekspo traje 6!

Petar se s harmonikom prvi put susreo sa svega pet godina, kada je, kako kaže, harmonika izabrala njega. Odskočna daska za svetsku karijeru bila je pobeda na Svetskom kupu u harmonici u Norveškoj 2006. godine, od kada se pobede nižu jedna za drugom. Školovao se u Beogradu, a potom u Francuskoj (u Parizu) gde je nastavio profesionalno usavršavanje kod najpoznatijih i najuticajnijih profesora u svetu harmonike, poput Frederika Dešama.

Svetska izložba – Ekspo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Srbije je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.