Neponovljive ljuspice leptira i Teslagram – srpski unikatni proizvod

Kategorije: Dizajn, InovacijeObjavljeno: 25.10.2020.0,4 min za čitanje
PODELI

Domaća kompanija Quadra Graphic i Institut za fiziku u Beogradu udružili su snage kako bi razvili i odštampali inovativne digitalne identifikacione kartice, čija je tehonologija jedinstvena u svetu i patentirana pod imenom naših kreativnih ambasadora „Teslagram®“.

 

Ovaj veliki tim jedan je od predstavnika velike grupe kreativnih preduzetnika s kojima ćemo razgovarati u budućnosti i čije ćemo vam radove i rezultate predstaviti.

 

Kartice koje je kreirao ovaj tim napravljene su od ljuspica leptira po čemu se razlikuju od drugih svih drugih ali, za šta će biti korišćene?

Saša: Kartice su bazirane na tehnologiji Teslagram, inovaciji koja je potekla sa Instituta za fiziku u Beogradu, iz osnovnih istraživanja u optici. U pitanju je tehnologija u oblasti zaštite od falsifikovanja. Teslagram zaštitni elementi su jedinstveni i nemoguće ih je kopirati. Identifikacione kartice zaštićene Teslagram tehnologijom imaju široku primenu. U kombinaciji sa drugim sigurnosnim elementima, mogu biti korišćene kao lična dokumenta ili kao ključevi za sisteme fizičke kontrole pritupa koje je nemoguće kopirati i nemoguće falsifikovati. Institut za fiziku u Beogradu razvija sistem za fizičku kontrolu pristupa u okviru projekta koji sufinansira Fond za inovacionu deltnost. Ovi sistemi su već postavljeni a kartice za ovu primenu su odštampane u kompaniji Quadra Graphic.

Kaže se da je srž tehnologije, patentiran i zaštićen pod imenom „Teslagram®“, kreativnih ambasadora platforme Srbija Stvara. Šta to znači?

Marija: Suština tehnologijeje u sigurnosnim elementima koje je nemoguće kopirati. Upitanju su ljuspice leptira. Većina leptirovih krila je prekrivena ljuspama. One su mali, jedinstveni i neponovljivi hologrami koje je nemoguće napraviti i kopirati. Mi uzimamo ljuspice sa leptira i nanosimo ih na predmete koje treba zaštiti od falsifikovanja. Svaki predmet je obeležen jedinstvenom ljuspicom koja postaje kao njegov otisak prsta čineći ga jedinstvenim i neponovljivim. Razvili smo i čitač koji nam omogućava da identifikujemo svaku od ljuspica. Čitač, zajedno sa ljuspama čini Teslagram tehnologiju.

Teslagram® se može upotrebiti i za zaštitu velikog broja drugih proizvoda i vrednih predmeta. Kako će se to primeniti na proizvodu koji razvijaju Quadra Graphic i Institut za fiziku u Beogradu?

 

Dimitrije: Saradnja između kompanije Quadra Graphic i Instituta za fiziku u Beogradu je dala osnov za razvoj Teslagram tehnologije. Tokom projekta osvojili smo znanja neophodna za uzimanje ljuspi sa leptira, njihovo nanošenje na plastične i papirne površine u industrijskim uslovima i na industrijskim skalama proizvodnje. Razvili smo prvi Teslagram čitač, koji uključuje i hardverski i softverski deo, čime smo ideju o tome da se ljuspice koriste kao zaštitni elementi pretočili u stvarnost i proizvod. Ovo će nam omogućiti i da proširimo oblast primene. Na primer, nalepnice koje sadrže Teslagram zaštitne elemente koje se mogu lepiti na robu široke potrošnje. Zatim zaštita novčanica, za koju je ovaj projekat predstavlja osnovu.

Kako i koliko vaši proizvod utiču na razvoj privrede u Srbiji, ali i našu pozitivnu saradnjusa zemljama Evrope i sveta?

 

Marija: Ukoliko se ovo pitanje odnosi na Teslagram tehnologiju, u pitanju je tehnologija koja ima veliki potencijal da promeni oblast zaštite od falsifikovanja. Pošto predstavlja novi tip zaštite, sa mnogim mogućnostima primene, tehnologija će Srbiju postaviti u sam centar ove oblasti industrije. Proizvodi koji bi bili deo portfolija Teslagram tehnologije su namenjeni domaćem i svetskom tržištu.

 

Kroz razvoj sistema za fizičku kontrolu pristupa pokazali smo da se svi delovi Teslagram tehnologije mogu proizvesti u Srbiji, kod domaćih kooperanata, čineći ga domaćim proizvodom. Kroz ovu tehnologiju je moguće povezati različite grane privrede i napraviti konzorcijum sastavljen od domaćih preduzeća koji će biti konkurentan na stranom tržištu. Većina potencijalnih klijenata se nalaze van Srbije, u Evropi a i širom sveta. Kroz prodaju Teslagram proizvoda napravićemo nove i osnažiti postojeće veze sa svetom.

Kada pogledamo profil vaše kompanije, vidimo preko 30 godina iskustva i veliki broj proizvoda plasiranih tokom tog perioda… Šta su bili ključni trenuci vašeg razvoja, spoznaja izazova i njihovo prevalizaženje?

 

U proteklih 30 i više godina milioni naših grafičkih proizvoda i usluga plasirani su na svim kontinentima u svetu. Ključni trenutak razvoja Quadra Graphic bio je pre dvadesetak godina sa uvođenjem mobilne telefonije u Srbiji. U tom trenutku spoznali smo da je u toj oblasti tehnološki razvoj i budućnost, i kao pioniri uplovili u tu, za nas nepoznatu tehnologiju. Bilo je mnogo izazova na tom putu, ali baš oni su nas naveli da pratimo svetske trendove u grafičkoj industriji, a posebno u oblasti personalizovanih security proizvoda i da napredujemo. Teslagram je kruna tog našeg prethodnog višedecenijskog angažovanja.

I za kraj, kako baš to vaše iskustvo i dugogodišnje poslovanje mogu i treba da budu primer novim mladim, kompanijama u nastajanju? Šta biste to vi rekli mladim, inovativnim i kreativnim ljudima koji su spremni da se uspuste u neke nove, preduzetničke vode?

 

Baš kao i Quadra nekada, glavni savet mladim kompanijama je da ne očekuju uspeh i rezultate „preko noći“. Put je dug, ali ako ste nadahnuti onim što želite da stvorite, pa još ako je to nešto novo i značajno i za širu lokalnu zajednicu, onda je uspeh neizbežan. Naravno, kontinuirano učenje i praćenje svetskih trendova u oblasti kojom se bavite je neminovno da bi se uspeh postigao. Ovaj recept u Quadri i dalje sprovodimo nadajući se uspešnim projektima kakav je Teslagram i u budućnosti.

 

***

 

Odgovore dali:

 

Marija Mitrović Dankulov, viši naučni saradnik i rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku u Beogradu
Dimitrije Stepanenko, viši naučni saradnik i glavni naučnik Inovacionog centra instituta za fiziku u Beogradu
Saša Lazović, naučni savetnik i rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku u Beogradu u periodu od 2016. do 2018. godine
Bojana Ivanović, ispred tima Quadra Graphic

 

Fotograf: Anđelko Vasiljević