Marko Nektan: Novi Sad prestonica kulture u Srbiji, prirodno je da ponese i evropsku titulu

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 07.11.2019.0,2 min za čitanje
PODELI

Vizuelni umetnik iz Pančeva, Marko Nektan, koji se već više od jedne decenije bavi performansom i buto igrom – savremenim plesom koji se razvio u Japanu, svojim nastupom upotpunio je ovogodišnji Japansko-srpski festival filma koji je prvi put održan u Novom Sadu, u kulturnoj stanici Svilara.

„Mi u Pančevu isto imamo jednu staru fabriku Svilaru koja je zaštićena i ona arhitektonski mnogo lepo izgleda. Uvek smo maštali šta možemo da uradimo od toga i onda dođemo ovde gde je neko ipak napravio nešto od Svilare. Ove godine sam bio i u prestonici kulture, u Plovdivu, u Bugarskoj i oni su takođe napravili sličan koncept u nekom starom prostoru, ali, poredeći sa tim, kulturna stanica Svilara je prilično sređena i na pravi način prikazuje šta možemo da napravimo od tih starih prostora“, rekao je Nektan.

Povodom svog nastupa u Novom Sadu i titule Evropske prestonice kulture koju taj grad čeka 2021. godine, umetnik komentariše da je „Novi Sad već prestonica kulture za Srbiju, pa čak i za bivšu Jugoslaviju i da je sasvim prirodno da ponese i evropsku titulu“

„Nadam se da će Novi Sad dati sve od sebe, ne 100, nego 200 posto kulture bilo kome ko dođe. Ono što ja primetim je da se otvaraju alternativna mesta, kulturna mesta, odnosno da se obnavljaju neki stari prostori i tu se vidi pomak. Vidim da dolazi dosta stranih umetnika i da se na jedan drugačiji način gleda na Novi Sad, ne samo na Egzit. Smatram da nije potrebno mnogo novca da bi se nešto uradilo, ali barem da se otvore ulice za kulturu i da se dopusti umetnicima da rade slobodno, po mom mišljenu to bi bila prava prestonica kulture. Nadam se da će se završiti ovako kako je počelo“, priča Nektan o svom viđenju Novog Sada kao prestonice kulture. Kao neko ko se već gotovo 15 godina bavi performansom i kao jedan od začetnika buto igre u Srbiji, koji iza sebe ima više od 300 osmišljenih koreografija izvedenih u zemlji i širom Evrope, Nektan kaže da je teško govoriti o nezavisnoj umetničkoj sceni u Srbiji, ali da je stanje bolje u odnosu na ranije.

Ja mislim da je sada mnogo bolja situacija s obzirom na to da generalno ima jako malo umetnika i da ti umetnici sada dolaze do izražaja. Možda je ranije bila veća konkurencija i onda su ljudi ostali bez umetnosti, kulture, bez progresa i oni koji sada prihvataju taj posao moraju mnogo da rade, kaže umetnik, zahvaljujući kom će, sledeće godine, jedini buto kamp u Evropi biti baš u Srbiji.

 

Ove godine smo organizovali prvi veliki buto kamp Srbiji, kod Sokobanje, sa 150 umetnika butoa iz celog sveta, a kako su, nažalost, ukinuti svi kampovi i festivali butoa po Evropi, sledeće godine jedini će se dešavati u Srbiji, taman u susret prestonici kulture. Lepo se to razvija, pojavile su se nove grupe, moram da se pohvalim to su moji učenici, kao i drugi umetnici. Dolazak Marine Abramović je inicirao out-ovanje performera i dolazak stranih performera kod nas tako da ja vidim da, barem u kulturnom smislu, ovo ide i cveta. Mislim da je ovo dobro podneblje, s obzirom da smo na prekretnici svega i da smo plodno tle da se razvijaju neke progresivne umetnosti i kultura generalno, rekao je Nektan.