Grad Vranje jedini srpski grad na Uneskovoj listi kreativnih gradova

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 29.10.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

UNESKO mreža kreativnih gradova okuplja gradove koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti iz oblasti muzike, umetnosti, zanata, dizajna, filma, književnosti, digitalnih umetnosti i gastronomije. UNESKO-vi kreativni gradovi obavezuju se da kulturu postave u središte svojih razvojnih strategija.

 

Grad Vranje podneo je kandidaturu za Uneskovu Mrežu kreativnih gradova na konkursu za 2019. godinu, a članstvo u mreži je dobio za muziku odnosno manifestaicje koje promovišu vranjsku gradsku pesmu, trubu i klasičnu muziku.

 

Vranjanska pesma („Vranjska gradska pesma“) nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Specifičan muzički izraz odražava duboku osetljivost, osećaje i temperament ljudi koji žive na ovom području.

 

Vranje svoju viziju razvoja zasniva na kulturi i kreativnosti kao strateškim područjima razvoja što je potvrđeno ne samo u Strategiji održivog razvoja, već i u Planu razvoja kreativne industrije, kao i Brending strategiji grada Vranja koje su u skladu sa Agendom Ujedinjenih nacija za 2030. godinu za održivi razvoj.

 

Vranje je i rodno mesto poznatog srpskog pisca i dramaturga Borisava Bore Stankovića. Mnoge kulturne institucije poput pozorišta, biblioteke i gimnazije nose njegovo ime. U oktobru je otvoreno novo, potpuno rekonstruisano i renovirano, moderno pozorište „Bora Stanković“.

 

UNESKO mreža kreativnih gradova danas broji ukupno 246 gradova. Od gradova iz našeg regiona na listu je, ove godine upisano i Sarajevo zbog doprinosa u filmu. Pored Vranja u ovu listu su upisani i Bangkok, Beirut, Baku, Hanoi, Havana, Mumbaj, Odesa, Postdam, Trinidad, Vronclav i mnogi drugi.

 

https://en.unesco.org/creative-cities/home

https://www.vranje.org.rs/vest.php?id=15008&oblast=vesti