Galerija X VITAMIN na internacionalnom sajmu umetnosti u Minhenu

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 02.10.2019.0,2 min za čitanje
PODELI

Beogradska galerija X VITAMIN, koja u decembru navršava dve godine od otvaranja, ove jeseni učestvuje na internacionalnom sajmu umetnosti POSITIONS Munich Art Fair koji se održava od 17. do 20. oktobra u Minhenu, u okviru kojeg će predstaviti četiri srpska umetnika – Marinu Marković, Uroša Đurića, Miću Stajčića i Nikolu Markovića.

 

POSITIONS Art Fair održava se tokom godine i u Berlinu (kao partner manifestacije Berlin Art Week), Frankfurtu i Bazelu. Fokus je na promociji najupečatljivijih i najznačajnijih aktuelnih pozicija savremene umetnosti iz celog sveta. X VITAMIN je jedina galerija ikad sa ovih prostora koja će se premijerno predstaviti na ovogodišnjem izdanju sajma u društvu većeg broja izlagača iz Zapadne Evrope i nekoliko galerija iz drugih delova sveta (Poljska, Izrael…).

 

X VITAMIN galeriju su osnovali i vode Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i Mića Stajčić, vizuelni umetnik. Galerija zastupa savremene domaće autore srednje i mlađe generacije, među kojima i istaknute umetnike iz regiona. Veliku pažnju poklanja afirmisanju jezika savremene umetnosti i edukaciji publike kao i istraživanju i unapređenju modela tržišta umetnosti kod nas.

 

Marina Marković rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Jovanovića. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2006. godine redovno izlaže u zemlji i inostranstvu (Americi, Japanu, Španiji, Italiji, Meksiku, Velikoj Britaniji…). Dobitnica je Nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos za 2011. godinu. Od 2012 je član The Drawing Center New York. Živi i radi na relaciji Beograd – Njujork.

 

Uroš Đurić (1964) je istaknuti savremeni umetnik koji je prisutan na likovnoj sceni od 1989. Izlagao je na preko 200 grupnih i samostalnih izložbi u Beogradu, Briselu, Edinburgu, Parizu, Gracu, Čikagu, Bukureštu, Ljubljani, Budimpešti, Sent Etjenu, Kaselu, Vašingtonu, Beču, Bratislavi, Berlinu, Varšavi, Njujorku, Pragu, Renu, Vroclavu, Zagrebu, Frankfurtu, Temišvaru, Pečuju, Skoplju, Klagenfurtu, Mariboru…. Dela mu se nalaze u mnogim kolekcijama od kojih su najistaknutije Ludvig (Ludwig) i Esl (Essl) u Beču, Mezon Ruž (Maison Rouge) u Parizu, kao i Zepter, Telenor i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dvostruki je dobitnik nagrada Oktobarskog salona (1991. i 2005.) i izložbe meseca Studija B (1993. i 1998.), nagrada Bijenala mladih (1996.), Memorijala Nadežde Petrović (1994.) i Sindikata samostalnih umetnika (1998.). Živi i radi u Beogradu.

 

Mića Stajčić rođen 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka na smeru Informacioni sistemi i na Fakultetu likovnih umetnosti na smeru Vajarstvo u klasi prof. Mrđana Bajića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Osim skulpture izražava se i putem instalacija, video radova, performansa, fotografije. U svom radu problematizuje konzumerizam, tabue i konvencije. Izlagao u zemlji i inostranstvu. Dela mu se većinom nalaze u privatnim kolekcijama, kao i u novoj postavci Muzeja Zepter u Beogradu.

 

Nikola Marković rođen je 1979. u Sloveniji. Živi i radi u Beogradu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Čedomira Vasića. Nakon završenih studija, izlaže samostalno i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izlaže na 55. Oktobarskom salonu 2014. u selekciji kustosa Nikolausa Šafhauzena, direktora Kunsthalea u Beču. Dobitnik je Nagrade Dimitrije Bašićević Mangelos.

 

Predstavljanje galerije X VITAMIN na sajmu umetnosti u Minhenu, podržala je nacionalna platforma Srbija stvara (Serbia Creates), koja se zalaže za uvođenje strateških mera u cilju razvoja kreativnih i inovativnih industrija, za jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i originalnih ljudi i ideja.

 

www.xvitamin.org
www.positionsmunich.de
www.serbiacreates.rs

Opis dela u prilogu: Uroš Đurić, Poliitčko slikarstvo, Upotrebljivi heroj revolta, 2001, sibirski ugalj na papiru, 60 x 84 cm (ljubaznošću autora)