Konkurs za arheološki lokalitet Vinča – Belo brdo dobio pobedničko rešenje

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 12.10.2022.0,2 min za čitanje
PODELI

„Projekat –  “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” pokazuje naš promenjen odnos prema kulturi, istorijskom nasleđu i onome što imamo kao potencijale, a ranije ih nismo prepoznavali. Nekima može da deluje da je projekat nedovoljno važan da bi se se predsednik vlade njim bavio, ali to nije istina zato što ovaj projekat ima mnogo veće i simboličko značenje.” – izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, danas, 12. oktobra 2022. godine, na konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen ovaj kapitalni trogodišnji projekat, koji realizuje Vlada Republike Srbije uz pokroviteljstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine.

“Tokom protekle dve decenije dozvoljeno je da se 7.500 godina staro nasleđe svake godine obrušava u Dunav i da polako gubimo deo arheološkog nasleđa od neprocenjive vrednosti, a tek je pre nekoliko godina počelo da se razmišlja o neohodnoj sanaciji klizišta i čišćenju prostora od nelegalne gradnje” – objasnila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Brnabić je dodala da će uređenje arheološkog lokaliteta u Vinči koštati oko tri miliona evra, ocenila da je to „ulaganje koje dugujemo generacijama koje dolaze“ i najavila početak radova na sanaciji koji bi trebalo du budu završeni u martu 2023. godine.

Na konferenciji za medije predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, istakla je da očekuje da će decenijama zapušteno nalazište Vinča – Belo Brdo posle uređenja postati evropski i svetski centar za izučavanje neolita.

„Uspostavili smo dobru komunikaciju sa UNESKO – m i radimo sve da Arheološki lokalitete Belo brdo u Vinči bude na UNESKO – voj listi svetske kulturne baštine“, istakla je Brnabić.

 

Deo pobedničkog rešenja

NJ. E. Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, istakao je na današnjoj konferenciji za medije značaj projekta za celu Evropu i svet.

„Ovo je tako veliko i impresivno. U Srbiji ima mnogo spomenika kulture, istorija pokazuje ljudima odakle su došli, ukazuje i na neke probleme, ali ukazuje i na budućnost.” – istakao je Hil i dodao da je uzbuđen što će se raditi na očuvanju Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči.

Dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, insitucije koja je nosilac investicionih prava, predstavila je realizaciju i dinamiku radova na kapitalnom projektu “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”, koji je započet 2021. godine.

“Nalazište Belo brdo u Vinči jedan od tri projekta od kapitalnog značaja, a 114 miliona dinara će biti uloženo u sanaciju klizišta, kako bi se stvorili uslovi da arheološki lokalitet bude bezbedan. Zavod će realizovati trogodišnji projekat vredan tri miliona evra, a cilj je da Vinča dođe na evropsku mapu naučno-istraživačkih i kulturno-turističkih ruta“, rekla je Đukanović.

Đukanović je navela da je na međunarodni konkurs za idejno rešenje arheološkog parka Vinča bilo prijavljeno 12 rešenja.

Deo pobedničkog rešenja – izgled budućeg Centra za posetioce

Arhitekta Anđela Karabašević, autorka pobedničkog rešenja na konkursu ispred studija AKVS rekla je predstavljajući projekat, da zbog značaja lokaliteta, koji predstavlja skoro osam milenijuma neprekidnog razvoja kulture, mora biti primenjena „nežna, nenametljiva i suptilna arhitektura“. Dodala je da će se upotrebljavati prirodni materijali, drvo, trska, glina, saditi primarne biljne kulture sa područja Vinče, kao i da će se sa vizitorskog centra pružati pogled na arheološki park i Dunav, a da će pored navedenog biti izgrađen i naučno-istraživački centar.

Deo pobedničkog rešenja – izgled budućeg Naučno-istraživačkog centra