Посетиоци из целог света уживали у џез спектаклу Ненада Василића на Експо 2020 Дубаи

Категорије: МузикаОбјављено: 03.12.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Ненад Василић, један од водећих европских музичара приредио је несвакидашњи џез спектакл за памћење, наступом на Павиљону Србије на Светској изложби Експо 2020 у Дубаију.

По завршетку џез наступа, Ненад је поделио своје утиске:

“Изузетна нам је част да представљамо своју земљу у свету. Како ми живимо у Аустрији, често нас шаљу да представљамо Аустрију, али нема ништа лепше него представљати своју земљу – Србијицу драгу! Видети како људи из различитих крајева планете реагују на нашу културу и музику и упознати их са њом.

Изузетно смо поносни како се наша земља представља на Светској изложби у Дубаију и морам да кажем да ми се од онога сто сам видео на Експо-у, наш Павиљон највише допао, најшармантнији је и са највише стила”, закључио је Василић.

🚀 Контрабас и оловке за извођење музике Deep Purple? Могуће је – Ненад Василић

Контрабасиста, композитор, аранжер и комплетна ритам секција у једној особи, Ненад Василић на јединствен начин спаја џез, импровизацију и светску музику, чинећи је својом.

Ненад Василић трио, џез музика

Инспирисан пажљивим истраживањем балканске народне музике и њеним спајањем са европском импровизованом музиком и џезом, Василић као педагог, музичар и композитор задивљује публику широм света са преко 40 оригиналних композиција.

Оне су производ његовог свирачког умећа и образовања стеченог на Џез академији у Грацу и склоности ка музици Балкана.

Рођени Нишлија, јужњачког темперамента, Василић се није либио да у раној младости наступа и у нишким кафанама, са локалним народним оркестрима. Током времена, кристалисала се прецизнија концепција: фузија европског џеза и импровизоване музике, са мелодијама и ритмовима из богатог наслеђа балканског фолклора уз који је одрастао.

Ненад Василић трио, џез музика и публика на Павиљону Србије

Описујући музику којом се бави, Василић ипак избегава да је одреди као Балкан џез, допуштајући да се у њој нађу екстракти џеза, фолклора, класике, хеавy метала, рока или музике света, карактеришући је једноставно као – “моја музика”.