Шта ће нам тај VR? Да идемо у музеје док седимо код куће

Категорије: УметностОбјављено: 17.03.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Колико је заправо технологија напредовала? У које нам се све сегменте живота завукла, да ли нам помаже или од таквог напретка треба да зазиремо…? Питања су са којима се данас друштво свакодневно суочава. Одговори су: 1. Заиста много 2. Заиста нам помаже.

Управо тај напредак и спектар могућности који нам нуди напредна технологија показали су се у пуном сјају протеклих дана, када је готово цео свет паралисан због избијања пандемије. Осим могућности рада из сопствених домова, технологија нам пружа и много више.

Уколико сте редовни посетилац музеја, али и генерално путовања, новонастала глобална ситуација и немогућност путовања и изласка из куће, не мора да представља велики проблем. Барем када је уметност у питању. Технологија је кроз виртуелне садржаје омогућила посету музеја из куће.

Тако су неке од најзначајнијих културних институција у свету, али и Народни музеј у Београду, искористиле ову могућност и своје изложбе преко интернета бесплатно поделиле широком аудиторијуму. Виртуелна посета познатих музеја је одличан начин да квалитетно искористите време код куће. Све што вам је потребно јесте добра интернет конекција и за час се можете наћи у Лувру, разгледати најпознатије знаменитости Музеја модерне уметности у Њујорку или Ермитраж у Санкт Петербургу, а највећа платформа која нуди туру одређених поставки светских музеја на интернету, и то бесплатно, је Google Arts & Culture.

 

Музеј модерне уметности, Њујорк (МоМА)
Ван Гог музеј, Амстердам
Национална галерија уметности, Вашингтон
Ермитаж, Санкт Петербург
Версајски дворац, Версај
Албертина, Беч
Национални музеј, Мадрид (Thyssen-Bornemisza)
Munch музеј, Осло
Долорес Олмедо музеј, Мексико
Национална галерија модерне уметности, Рим (La Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea)

 

Осим поменуте Гоогле платформе, неки од музеја су виртуелне туре обезбедили на сопственим сајтовима:

 

Лувр
Британски музеј
Народни музеј у Београду
Виртуелни музеј Николе Тесле
Виртуелни музеј Дунава
Виминацијум
Природњачки музеј, Београд

 

Србија се истиче када је реч о VR уметности. Тако је платфрома VR-All-Art, која је иначе иначе креативни амбасадор платформе Србија ствара, а иза које стоји компанија Digital minds, остварила велики успех својим револуционарним пројектом.

 

Наиме, VR-All-Art је палтформа која омогућава уметницима, галеријама, музејима и колекционарима да излажу и продају уметнине у виртуелним галеријама и музејима, а широј јавности омогућава приступ светској уметности.

 

“Ова платформа поставља темеље за развијање уметничких изложби, простора за излагање и трговину уметничким делима, користећи виртуелну реалност. Тежимо да омогућимо уметницима, галеријама, музејима и колекционарима широм света да савладају просторне и временске границе и излажу своја уметничка дела користећи виртуелну и проширену реалност”, каже оснивач платформе Витомир Јевремовић.