Šta će nam taj VR? Da idemo u muzeje dok sedimo kod kuće

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 17.03.2020.0,2 min za čitanje
PODELI

Koliko je zapravo tehnologija napredovala? U koje nam se sve segmente života zavukla, da li nam pomaže ili od takvog napretka treba da zaziremo…? Pitanja su sa kojima se danas društvo svakodnevno suočava. Odgovori su: 1. Zaista mnogo 2. Zaista nam pomaže.

Upravo taj napredak i spektar mogućnosti koji nam nudi napredna tehnologija pokazali su se u punom sjaju proteklih dana, kada je gotovo ceo svet paralisan zbog izbijanja pandemije. Osim mogućnosti rada iz sopstvenih domova, tehnologija nam pruža i mnogo više.

Ukoliko ste redovni posetilac muzeja, ali i generalno putovanja, novonastala globalna situacija i nemogućnost putovanja i izlaska iz kuće, ne mora da predstavlja veliki problem. Barem kada je umetnost u pitanju. Tehnologija je kroz virtuelne sadržaje omogućila posetu muzeja iz kuće.

Tako su neke od najznačajnijih kulturnih institucija u svetu, ali i Narodni muzej u Beogradu, iskoristile ovu mogućnost i svoje izložbe preko interneta besplatno podelile širokom auditorijumu. Virtuelna poseta poznatih muzeja je odličan način da kvalitetno iskoristite vreme kod kuće. Sve što vam je potrebno jeste dobra internet konekcija i za čas se možete naći u Luvru, razgledati najpoznatije znamenitosti Muzeja moderne umetnosti u Njujorku ili Ermitraž u Sankt Peterburgu, a najveća platforma koja nudi turu određenih postavki svetskih muzeja na internetu, i to besplatno, je Google Arts & Culture.

 

Muzej moderne umetnosti, Njujork (MoMA)
Van Gog muzej, Amsterdam
Nacionalna galerija umetnosti, Vašington
Ermitaž, Sankt Peterburg
Versajski dvorac, Versaj
Albertina, Beč
Nacionalni muzej, Madrid (Thyssen-Bornemisza)
Munch muzej, Oslo
Dolores Olmedo muzej, Meksiko
Nacionalna galerija moderne umetnosti, Rim (La Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea)

 

Osim pomenute Google platforme, neki od muzeja su virtuelne ture obezbedili na sopstvenim sajtovima:

 

Luvr
Britanski muzej
Narodni muzej u Beogradu
Virtuelni muzej Nikole Tesle
Virtuelni muzej Dunava
Viminacijum
Prirodnjački muzej, Beograd

 

Srbija se ističe kada je reč o VR umetnosti. Tako je platfroma VR-All-Art, koja je inače inače kreativni ambasador platforme Srbija stvara, a iza koje stoji kompanija Digital minds, ostvarila veliki uspeh svojim revolucionarnim projektom.

 

Naime, VR-All-Art je paltforma koja omogućava umetnicima, galerijama, muzejima i kolekcionarima da izlažu i prodaju umetnine u virtuelnim galerijama i muzejima, a široj javnosti omogućava pristup svetskoj umetnosti.

 

“Ova platforma postavlja temelje za razvijanje umetničkih izložbi, prostora za izlaganje i trgovinu umetničkim delima, koristeći virtuelnu realnost. Težimo da omogućimo umetnicima, galerijama, muzejima i kolekcionarima širom sveta da savladaju prostorne i vremenske granice i izlažu svoja umetnička dela koristeći virtuelnu i proširenu realnost”, kaže osnivač platforme Vitomir Jevremović.