Српска филмска асоцијација: “Head Gear Films” инвестира 25 милиона долара у српску филмску индустрију

Категорије: ФилмОбјављено: 27.04.2020.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Београд, 27. Април 2020. – Британски финансијер независних продукција “Head Gear Films” покреће финансијски фонд у вредности од 25 милиона долара за финансирање пројеката у Србији у партнерству са продуцентском кућом “Balkanic Media” из Београда, чланицом Српске филмске асоцијације.

 

Како наводе из “Head Gear Films”, фонд нуди кредитирање и затварање финансирања за сервисне продукције “Balkanic Media” и то пре свега телевизијских серија, али и играних филмова које планирају да користе подстицајне мере Министарства привреде Републике Србије за инвестирање у аудиовизуелну продукцију.

 

„Увек сам желео да проширимо пословање и на друге области. Партнерство са Балкаником градимо управо на растућем портфолију телевизијских пројеката, истовремено постављајући темеље на другим територијама. Мислим да су зато Џонатан Инглиш и Џејмс Гиб (Balkanic Media) савршени партнери за подухват у Србији“, наводи оснивач „Head Gear Films“ Фил Хант.

 

Овај уговор, према оцени оснивача куће “Balkanic Media” Џоната Инглиша, омогућава Balkanic Media да својим клијентима – продуцентима, студијима и ТВ мрежама, обезбеди пакет опција за финансирање, које укључују и финансирање државног повраћаја уложеног новца. На бази тих подстицајних мера, уведених 2016. године, у Србији су већ снимане две сезоне серије “Outpost” (Предстража) и трећа сезона CBS-ове серије “Seal Team” (Морнаричке фоке). Поред сервисних пројеката успостављени фонд финансираће и оригиналне садржаје које развија Balkanic Media.

 

“Србија се позиционирала не само као локација за снимање, већ и као поуздан партнер у продуцирању. Подстицајне државне мере, заједно са веома конкурентним ценама продукције, студијима светског стандарада у PFI-ју и изузетно стручне и искусне екипе које раде на пројектима – чине Србију тренутно најбољим избором за снимање у Европи”, истиче Инглиш.

 

Покретање финансијског фонда од стране Head Gera Films-а директан је показатељ поверења у српску филмску инфраструктуру и програм подстицаја који спроводи Влада Републике Србије.

 

“Ово је највећа потенцијална инвестиција до сада од стране једног страног инвеститора у филмски сектор у Србији и долази у тешком тренутку када је због пандемије комплетна филмска индустрија у свету обустављена. Зато је ово снажан показатељ да је Србија локацијски и стратешки веома пожељна дестинација за страна улагања и продукције, али и да држава својим подстицајним мерама треба још више и директније да подржава филмски сектор. Резултати су евидентни”, истиче Милица Божанић, извршна директорка Српске филмске асоцијације.

 

 

 

Balcanic Media тренутно продуцира трећу сезону ТВ серије „The Outpost“, која се снима у PFI студију у Београду, за Electic Entertainment Дина Девлина и Arrowstorm Entertainment. Компанија је такође продуцирала и независне филмове „The Deal“ и „A. I. Rising“.

 

Више о теми прочитајте на сајту СФА https://www.filminserbia.com/vesti/?lang=sr