Srpska opera na Ekspo 2020 Dubai

Kategorije: MuzikaObjavljeno: 11.11.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju, na red je došla i srpska opera! U bašti Paviljona Srbije pred publikom iz celog sveta, održan je umetnički program “Bespuća” u izvođenju kreativnih ambasadora nacionalne platforme Srbije stvara – primadone Sanje Kerkez, proslavljenog soprana Narodnog pozorišta u Beogradu, koju je na harmonici pratio Luka Lopičić, član benda MAiKA.

Srpska opera - Sanja Kerkez

Umetnički program “Bespuća” nastao je na iniciativu platforme Srbija stvara, a u cilju promocije srpske solo pesme.

Srpska opera, ali i čuvene svetske kompozicije

Na programu su bila dela čuvenih srpskih kompozitora Svetislava Božića, Josifa Marinkovića, Milana Prebande, Isidora Bajića, Koste Babića i Petra Konjovića, pisana za klavir i glas, ali ovaj put u aranžmanima za klasičnu harmoniku i glas, kao i čuvena arija Stanke iz opere na Uranku Stanislava Biničkog.

Čuvena Violeta Valori iz Travijate, Đilda iz Rigoleta, Rosina iz Seviljskog berberina, Mimi iz Boema, Lučia iz Lučia od Lamermura, primadona i sopran Sanja Kerkez u Dubaiju je predstavila lepotu srpskih kompzicija i pesme:

Čast mi je bila da nastupam na Svetskoj izložbi i publici u Dubaiju predstavim srpsku solo pesmu, koja se obično izvodi uz klavir, na jedan drugačiji način – uz harmoniku. Publika nas je veoma lepo prihvatila, a pogotovo su bili iznenađeni operskim izvođenjem koje nisu očekivali na ovom mestu i u ovom ambijentu,” izjavila je Sanja nakon nastupa.

Sledeći su „Tašana“ i svetski priznati kontrabasista i mnogi drugi…

Sanja Kerkez je završila muzičku akademiju u klasi profesorke Biserke Cvejić. Dobitnica je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta za umetničko ostvarenje, kao i Nagrade Narodnog pozorišta za najbolje individualno premijerno umetničko ostvarenje. Nastupala je u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Japanu, Kini i Francuskoj.

Srpska opera, Luka Lopičić

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Republike Srbije je: Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost.

🚀 Niški sastav “EYOT” pred publikom na Ekspo 2020 – od Sibira do Dubaija

Srpska opera je Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja, što na samom Paviljonu, što na nekim od Ekspo lokacija – naši vrhunski umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da, kao najbolji kreativni ambasadori, predstave Srbiju.

Foto galeriju možete pogledati OVDE.