Српска опера на Експо 2020 Дубаи

Категорије: МузикаОбјављено: 11.11.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У оквиру представљања Србије на Светској изложби у Дубаију, на ред је дошла и српска опера! У башти Павиљона Србије пред публиком из целог света, одржан је уметнички програм “Беспућа” у извођењу креативних амбасадора националне платформе Србије ствара – примадоне Сање Керкез, прослављеног сопрана Народног позоришта у Београду, коју је на хармоници пратио Лука Лопичић, члан бенда МАиКА.

Српска опера - Сања Керкез

Уметнички програм “Беспућа” настао је на инициативу платформе Србија ствара, а у циљу промоције српске соло песме.

Српска опера, али и чувене светске композиције

На програму су била дела чувених српских композитора Светислава Божића, Јосифа Маринковића, Милана Пребанде, Исидора Бајића, Косте Бабића и Петра Коњовића, писана за клавир и глас, али овај пут у аранжманима за класичну хармонику и глас, као и чувена арија Станке из опере на Уранку Станислава Биничког.

Чувена Виолета Валори из Травијате, Ђилда из Риголета, Росина из Севиљског берберина, Мими из Боема, Лучиа из Лучиа од Ламермура, примадона и сопран Сања Керкез у Дубаију је представила лепоту српских компзиција и песме:

Част ми је била да наступам на Светској изложби и публици у Дубаију представим српску соло песму, која се обично изводи уз клавир, на један другачији начин – уз хармонику. Публика нас је веома лепо прихватила, а поготово су били изненађени оперским извођењем које нису очекивали на овом месту и у овом амбијенту,” изјавила је Сања након наступа.

Следећи су „Ташана“ и светски признати контрабасиста и многи други…

Сања Керкез је завршила музичку академију у класи професорке Бисерке Цвејић. Добитница је две годишње награде Народног позоришта за уметничко остварење, као и Награде Народног позоришта за најбоље индивидуално премијерно уметничко остварење. Наступала је у Немачкој, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Румунији, Македонији, Грчкој, Хрватској, Норвешкој, Јапану, Кини и Француској.

Српска опера, Лука Лопичић

Светска изложба Експо 2020 Дубаи, одржава се од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а тема наступа Републике Србије је: Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност.

🚀 Нишки састав “EYOT” пред публиком на Експо 2020 – од Сибира до Дубаија

Српска опера је Кроз атрактиван и оригиналан програм наступа Србије, који за шест месеци подразумева више од 150 различитих догађаја, што на самом Павиљону, што на неким од Експо локација – наши врхунски уметници, извођачи, музичари, креативци имаће прилику да се представе целом свету и да, као најбољи креативни амбасадори, представе Србију.

Фото галерију можете погледати ОВДЕ.