Србија ствара догађаје: Завршен шести Док’н’Ритам

Категорије: МузикаОбјављено: 15.06.2021.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Завршен је још један фестивал чију је важност препознала и чије је организовање подржала национална платформа Србија Ствара.

Шесто издање фестивала музичког документарног филма Док’н’Ритам, завршило се 11. јуна у Дому културе Студентски град, доделом награда и јединственим концертом посвећеним домаћим и регионалним музичарима који су преминули у периоду између два фестивала.

Србија Ствара догађаје: Завршен шести Док'н'Ритам

На шестом Док’н’Ритму, који је носио подназив ШесТО чуло, приказано је преко 20 филмских остварења, од којих су два имала светску премијеру, једно регионалну, а било је и неколико филмова које је публика први пут имала прилике да погледа у Србији.

Према оцени стручног жирија у саставу Биљана МаксићЗоран Јанковић и Срђан Гојковић Гиленајбољи филм Шестог Док’н’Ритма јесте филм МУШКАТЛЕ, ЦВЕЋЕ ВОЈВОДИНЕ, режија Чонгор Сазо (Србија / Мађарска 2020).

Посебно Признање жирија добио је филм ОДПОТОВАЊЕ (Одлажење), редитељке Петре Селишкар (Словенија, 2020).

Награду публике за најбољи филм освојило је дебитантско филмско остварење ЗА СВЕ СТЕ ВИ КРИВЕ, у режији Тамаре Тасић, Србија, 2020).

Србија Ствара догађаје: Завршен шести Док'н'Ритам

Након проглашења, концертну посвету НЕБЕСКИ ПОТПОУРРИ 20/21– The Show Must Go On, састављену од песама музичара који су нас напустили, у сопстбеном аранжману извео је бенд Лагана среда, победници 5. Бунт Рок фестивала, а придружили су им се и бубњари Драгољуба Ђуричића.

Последњи догађај на програму била је пројекција ревијалног филма о прерано преминулом лидеру састава ИНXС, Мајклу Хачинсу – МISTIFY

Фестивал је и овог пута, у складу са мерама против COVID-a, успешно реализовао долазак и гостовање филмских аутора из региона.

Србија Ствара догађаје: Завршен шести Док'н'Ритам

Програми шестог Док’н’Ритма, поред такмичарских и ревијалних филмова, укључили су и посебне целине “Градови као базе рокенрол културе”, затим “Северна Македонија у гостима” где су приказани музички документарци са овог подручја.

Приликом програма Посвете преминулим музичким великанима у двојној “COVID години 20/21”, публика се врло радо и са великом количином емоција укључивала у разговоре. Програми Notabook донели су нам три нове музичке књиге, а први пут на фестивалу била је отворена и рокенрол изложба, посвећена групи Laibach.

Представљена су два нова српска документарца у секцији Work in Progress, (Радни називи: Ел. Орг 40 година – “Ево сада видиш да може”, и “Ускрс, Град и Рокенрол – Шабачки Ускршњи Рок Маратон”) одржана је трибина уз пројекцију документарца о 40 година Новог таласа.

На програму Д’н’Р Концерти, први концертни наступ, након коронавирус паузе, имао је састав E-Play, а јединствени концерт под називом Небески Потпоурри 20/21– The Show Must Go On, извели су састав Лагана средаи бубњари Драгољуба Ђуричића.

Србија Ствара догађаје: Завршен шести Док'н'Ритам

О Фестивалу Док’н’Ритам:

Фестивал Док’н’Ритам једина је таква манифестација у Србији.
Фестивал је први пут одржан 2016. године, а програм чини више целина: такмичарски укључује домаћу и међународну селекцију музичких документараца, ревијални део доноси неки велики наслов иностраних продукција, а саставни део програма фестивала јесу и концерти, као и промоције и представљања музичких књига.

У програму Notabook промовишу се и представљају музичке књиге, док се у сегменту Work in Progress Док’н’Ритам бави музичким документарцима у различитим фазама продукције.

Србија Ствара догађаје: Завршен шести Док'н'Ритам

Мисија фестивала је очување музичких докумената, ширење свести о значају и утицају музичке културе, те афирмација овог документарног поджанра. Последњих десетак година, музички документарни филм овенчан је са чак три Оскара и великим бројем значајних светских кинематографских награда.

На нашим просторима, музички документарни филм је још увек ‘у повоју’ и Д’н’Р се труди да он расте брже и буде препознат као посебан жанр”, речи су Сандре Ранчић, оснивача и уметничке директорке фестивала.

На претходним Д’н’Р издањима, приказано је преко 100 музичких документараца, а више од половине приказано је премијерно. Више од 60 уметника из 8 држава било је у гостима, одржано је 11 концерата, занимљиве трибине, промовисано 25 музичких књига, представљено 12 музичких документараца у настајању.

Србија Ствара догађаје: Завршен шести Док'н'Ритам

Сви фестивалски програми фестивала Док’н’Ритам су бесплатни.

Пријатељи Док’н’Ритма су бројни – Момчило Бајагић, Дарко Рундек, Нено Белан, Сара Ренар, Срђан Гојковић Гиле, Синиша Шкарица, Рамбо Амадеус, ККН, Влатко Стефановски, Др. Неле Карајлић, Забрањено Пушење, Борис Леинер, Душан Којић Која, Борис Властелица, Бојана Вунтуришевић

Фестивал Док’н’Ритам један је од ретких који је одржан уживо 2020, под називом “Чиста Петица”, у термину 22-25.9.2020, у Дому културе Студентски град.

Суорганизатор фестивала је Дом културе Студентски град, који је од почетка “кућа” фестивала.

Филмски Центар Србије дароватељ је финансијског дела награде. У претходних неколико година, значај фестивала су препознали, и пружили подршку и Министарство културе и информисања РССОКОЈ, а њима се 2021. придружила и платформа Србија Ствара.