Спрски стручњаци произвели тест који предвиђа ток болести COVID-19

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 16.02.2021.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Вакцине против вируса COVID-19 непрестано стижу у Србију, што помаже нашим грађанима и грађанкама у борби са пандемијом и оздрављењу нације. Међутим, то не значи да је вирус побеђен и неопходно је да наставимо борбу и да наставимо да се пазимо, и чувамо јавно здравље.

 

Замислите да је могуће открити одређене параметре који могу да предвиде ток болести? Управо у томе је успела нишка компанија NEOMEDICA, која је притом и прва започела на раду домаћих PCR тестова. Колико је користан и употребљив нови NAISSA тест, али и докле сеже његова извозна моћ, разговарали смо са генералним менаџером српског креативног тима, Сашом Тричковићем.

NEOMEDICA је прва српска компанија (али и у региону) која почиње производњу тестова на коронавирус, и то према унапређеној ЕЛИСА методи. Све је аутоматизовано и резултати теста стижу за само 90 минута. Колико ће овај тест променити даљи ток борбе против вируса COVID-19?

 

Иновирана и унапређена ЕЛИСА метода (Enzyme-linked immunosorbent assay) решила је многе проблеме са којима се носила досадашња дијагностика ЕЛИСА методом, наш приступ дијагностици вируса COVID-19 показао је сјајне резултате у квантификацији антитела вируса у све три класе имуноглобулина и дао велики значај у предвиђању тока болести раном дијагностиком антитела класе IgA.

Овим тестом се утврђује тачан ниво антитела у крви и од 100 до 500 пута је прецизнији од осталих, али и може да предвиди даљи ток инфекције. Како сте успели да дођете до оваквог иновативног производа?

 

Прецизност од 100-500 пута односи се на сензитивност методе у односу на брзе имунохроматографске тестове и то су истраживања америчких научника у односу на ЕЛИСА методу. Наш приступ и иновација су нам донеле додатних 15-17% предности у односу на класичну ЕЛИСА методу и решиле дуготрајније скалдиштење тестова.

 

Издвајањем класа IgA, IgM, IgG као посебне тестове и посвећивањем велике пажње у њиховој производњи, подешавању и калибрацији добили смо могућност да се бавимо проучавањем и развојем сваке фракције понаособ и тако разрадимо IgA као предвиђајући фактор у току инфекције. Прецизним балансом комбинације антигена С и Н смо добили и високу прецизност и високу специфичост теста.

Инвестицију и помоћ за развој NAISSA Immuno Assay Monotesta добили сте и преко Програма суфинансирања Фонда за иновациону делатност. Колико вам је та помоћ била значајна у процесу развоја који је трајао преко четири године?

 

Инвестиција Фонда за Иновациону делатност је дошла у право време у самом финишу нашег пројекта, тако да смо убрзано и за само две године развили преко 40 нових параметара укључујући и реагенсе за COVID-19.

 

Препознали сте значај теме и потребу за овим призводом у датом тренутку и свакако ће ово бити један од извозних потенцијала за Србију и нишку компанију. Производни капацитети су повећани, али колико је порасла потражња за вашим продуктом, како у Србији тако и у Европи и свету?

 

Наши производи спадају у високотехнолошке производе, потребна је њихова регистрација у Mинистарству здравља сваке државе где наше производе извозимо, што успорава брзу продају и пласман производа, али и упркос оваквим препрекама, извоз расте, а интересовање за наше производе убрзано расте на свим континентима.

NEOMEDICA постоји већ 20 година, као произвођач ИВД медцинских средстава и апарата, а сада су проширење капацитета и повећана потражња, створили прилику и за нова запослења и нове колеге. Колико је тешко учити у оваквим условима, али и колико је то добро за нове младе научнике?

Свакако је изузетно тешко учити у време COVID пандемије, углавном је комуникација ускраћена online платформама, али је истовремено пружена и могућност да на исти начин као и у другим државама долазимо до потребних података и ту се апсолутно види креативност нашег менталитета, што млади људи, будући стручњаци користе на креативан и интелигентан начин.

 

И за крај, како баш то ваше искуство и пословање могу и треба да буду пример новим младим, компанијама у настајању? Шта бисте то ви рекли младим, иновативним и креативним људима који су спремни да се упусте у неке нове, предузетничке воде

 

Рекао бих, не оклевајте, радите оно што волите, борите се и при том уживајте у игри пословних победа.