Prijava za specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost u gimnazijama širom Srbije

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 19.04.2023.0,1 min za čitanje
PODELI

Roditelji i drugi zakonski zastupnici će od 18. do 24. aprila moći da elektronskim putem prijave učenike za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola na portalu Moja srednja škola.

Prijave otvorene do 24. aprila

Srbija stvara, nacionalna platforma za razvoj kreativne industrije u Srbiji, inicirala je kreiranje programa specijalizovanih odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost u gimnazijama širom Srbije za koje se zainteresovani đaci mogu prijaviti preko portala Moja srednja škola do 24. aprila.

Interesovanje učenika i roditelja raste – dva nova specijalizovana odeljenja u gimnazijama u Pirotu i Šapcu 

Ova specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost su kreirana u devet gimnazija širom Srbije, uz podršku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u kreiranju kurikuluma. Kvota za upis na ovaj program je 180 učenika u svim gimnazijama i svake godine se ispunjava, dok se interesovanje za ovaj program povećava iz godine u godinu. Za sada, umetnička odeljenja postoje u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, Gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, Gimnaziji u Kruševcu, Gimnaziji u Pirotu, Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ i Gimnaziji za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ u Subotici – gde se nastava održava na mađarskom jeziku a ove godine, imamo dve nove gimnazije koje su otvorile specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost i to su gimnazije u Požarevcu i Šapcu.

Inicijativa za stvaralačko razmišljanje i primenu novih tehnologija

Učenici koji završe ovaj program će biti osposobljeni da odmah nakon mature odgovore na izuzetnu potražnju ovakvih kadrova na tržištu rada i zaposle se u oblasti za koju su se školovali, ili da nastave školovanje na fakultetu. Ova inicijativa predstavlja način na koji obrazovni sistem odgovara na potrebe razvoja kulture i umetnosti, a učenicima omogućava da razviju stvaralačko mišljenje uz primenu novih tehnologija i odgovoran odnos prema očuvanju kulturne baštine.

Kreativni ambasadori platforme Srbija stvara u poseti specijalizovanim odeljenjima

U organizaciji platforme Srbija stvara, učenici Filološke gimanzije u Beogradu imali su nedavno priliku da slušaju interaktivno predavanje našeg poznatog kostimografa Ivane Vasić koja je i kreativni ambasador platforme Srbija stvara i da tom prilikom saznaju kako izgleda rad sa inostranim produkcijama kao i koji su to sve faktori koje treba uzeti u obzir kada se kreira kostim za likove.

Srbija stvara - Specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost

Ivana Vasić u poseti Filološkoj gimanziji u Beogradu

Ovakvo predavanje i druženje sa učenicima samo je prvo je u seriji ovakvih predavanja koja će obuhvatiti svih sedam gimnazija u Srbiji koje na specijalizovanom smeru za scensku i audio – vizuelnu umetnost obrazuju mlade i kreativne ljude koji će nakon ovih predavanja imati jasniju sliku profesije za koje se budu opredelili i uz konkretne primere zapravo razumeti kako kreativne industrije funkcionišu.

Srbija stvara ostaje posvećena podršci razvoju specijalizovanih odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost u gimnazijama širom Srbije i poziva sve zainteresovane učenike da se prijave za ovaj program i postanu deo kreativne zajednice u Srbiji.