Пријава за специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност у гимназијама широм Србије

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 19.04.2023.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Родитељи и други законски заступници ће од 18. до 24. априла моћи да електронским путем пријаве ученике за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа на порталу Моја средња школа.

Пријаве отворене до 24. априла

Србија ствара, национална платформа за развој креативне индустрије у Србији, иницирала је креирање програма специјализованих одељења за сценску и аудио-визуелну уметност у гимназијама широм Србије за које се заинтересовани ђаци могу пријавити преко портала Моја средња школа до 24. априла.

Интересовање ученика и родитеља расте – два нова специјализована одељења у гимназијама у Пироту и Шапцу 

Ова специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност су креирана у девет гимназија широм Србије, уз подршку Факултета драмских уметности у Београду у креирању курикулума. Квота за упис на овај програм је 180 ученика у свим гимназијама и сваке године се испуњава, док се интересовање за овај програм повећава из године у годину. За сада, уметничка одељења постоје у Филолошкој гимназији у Београду, Гимназији „Лаза Костић“ у Новом Саду, Другој крагујевачкој гимназији, Гимназији у Крушевцу, Гимназији у Пироту, Првој нишкој гимназији „Стеван Сремац“ и Гимназији за талентоване ученике „Деже Костолањи“ у Суботици – где се настава одржава на мађарском језику а ове године, имамо две нове гимназије које су отвориле специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност и то су гимназије у Пожаревцу и Шапцу.

Иницијатива за стваралачко размишљање и примену нових технологија

Ученици који заврше овај програм ће бити оспособљени да одмах након матуре одговоре на изузетну потражњу оваквих кадрова на тржишту рада и запосле се у области за коју су се школовали, или да наставе школовање на факултету. Ова иницијатива представља начин на који образовни систем одговара на потребе развоја културе и уметности, а ученицима омогућава да развију стваралачко мишљење уз примену нових технологија и одговоран однос према очувању културне баштине.

Креативни амбасадори платформе Србија ствара у посети специјализованим одељењима

У организацији платформе Србија ствара, ученици Филолошке гиманзије у Београду имали су недавно прилику да слушају интерактивно предавање нашег познатог костимографа Иване Васић која је и креативни амбасадор платформе Србија ствара и да том приликом сазнају како изгледа рад са иностраним продукцијама као и који су то све фактори које треба узети у обзир када се креира костим за ликове.

Србија ствара - Специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност

Ивана Васић у посети Филолошкој гиманзији у Београду

Овакво предавање и дружење са ученицима само је прво је у серији оваквих предавања која ће обухватити свих седам гимназија у Србији које на специјализованом смеру за сценску и аудио – визуелну уметност образују младе и креативне људе који ће након ових предавања имати јаснију слику професије за које се буду определили и уз конкретне примере заправо разумети како креативне индустрије функционишу.

Србија ствара остаје посвећена подршци развоју специјализованих одељења за сценску и аудио-визуелну уметност у гимназијама широм Србије и позива све заинтересоване ученике да се пријаве за овај програм и постану део креативне заједнице у Србији.