Петар Марић, осмоструки светски шампион електронске хармонике одржао наступ за памћење на Експо 2020 Дубаи

Категорије: МузикаОбјављено: 07.12.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Маестро Петар Марић, осмоструки светски шампион у класичној, виртуозној и електронској хармоници, одржао је два концерта за памћење на Светској изложби Експо 2020 Дубаи.

Марић је наступио на „Jalsat nights“ фестивалу у оквиру Експо 2020 Дубаија пред неколико хиљада посетилаца, а потом и у башти Павиљона Србије, где је одушевљена публика, по инструкцијама младог Марића, у једном тренутку заиграла и коло! Након концерта, Марић је поделио своје утиске:

Петар Марић: драго ми је што сам публику научио да играју коло

“Павиљон Србије нас води у неки други универзум – у футуризам, али ме јако радује што овде видим и најлепше примере српске народне ношње, која се савршено уклопила у модеран амбијент. Људи са великом пажњом реагују на нашу музику, јер она има различите мелосе и свако може да нађе нешто што му се допада”.

Радујем се да сам хармонику приказао у једном потпуно другачијем светлу и да је један традиционални инструмент јако лепо дочекан међу глобалном публиком, али моје највеће достигнуће је ипак што сам их научио да играју коло. Након оваквих наступа увек се поносим што сам Србин,” истакао је Марић.

Иако има свега 31 годину, његова музика изводи се широм света, од Аустралије до Америке, а ипак је највећу популарност достигао у Кини. Први је српску хармонику увео у Кенеди центар, у Вашингтону, а у првом реду му је седела, нико други но – Селин Дион. Марић годишње одржи више од 100 концерата.

🚀 Петар Марић – Осмоструки светски шампион и уметник на хармоници

Петар изводи велики број виртуозних композиција из жанра варијете музике међу којима су нумере из различитих земаља и различитих стилова, што омогућава овом врхунском младом уметнику да публици покаже сву привлачност и бескрајне могућности хармонике као инструмента.

Поред класичне и варијете музике, његов широк репертоар нуди и нешто ново и оригинално – електронску хармонику и звук који овај инструмент представља из нове перспективе, а који ће бити све присутнији у будућности.

Ово је тек почетак трећег месеца… Експо траје 6!

Петар се с хармоником први пут сусрео са свега пет година, када је, како каже, хармоника изабрала њега. Одскочна даска за светску каријеру била је победа на Светском купу у хармоници у Норвешкој 2006. године, од када се победе нижу једна за другом. Школовао се у Београду, а потом у Француској (у Паризу) где је наставио професионално усавршавање код најпознатијих и најутицајнијих професора у свету хармонике, попут Фредерика Дешама.

Светска изложба – Експо 2020 Дубаи, одржава се од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а тема наступа Србије је “Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”.