Непоновљиве љуспице лептира и Теслаграм – српски уникатни производ

Категорије: Дизајн, ИновацијеОбјављено: 25.10.2020.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Домаћа компанија Quadra Graphic и Институт за физику у Београду удружили су снаге како би развили и одштампали иновативне дигиталне идентификационе картице, чија је техонологија јединствена у свету и патентирана под именом наших креативних амбасадора „Теслаграм®“.

 

Овај велики тим један је од представника велике групе креативних предузетника с којима ћемо разговарати у будућности и чије ћемо вам радове и резултате представити.

 

Картице које је креирао овај тим направљене су од љуспица лептира по чему се разликују од других свих других али, за шта ће бити коришћене?

Саша: Картице су базиране на технологији Теслаграм, иновацији која је потекла са Института за физику у Београду, из основних истраживања у оптици. У питању је технологија у области заштите од фалсификовања. Теслаграм заштитни елементи су јединствени и немогуће их је копирати. Идентификационе картице заштићене Теслаграм технологијом имају широку примену. У комбинацији са другим сигурносним елементима, могу бити коришћене као лична документа или као кључеви за системе физичке контроле притупа које је немогуће копирати и немогуће фалсификовати. Институт за физику у Београду развија систем за физичку контролу приступа у оквиру пројекта који суфинансира Фонд за иновациону делтност. Ови системи су већ постављени а картице за ову примену су одштампане у компанији Quadra Graphic.

Каже се да је срж технологије, патентиран и заштићен под именом „Теслаграм®“, креативних амбасадора платформе Србија Ствара. Шта то значи?

Марија: Суштина технологијеје у сигурносним елементима које је немогуће копирати. Упитању су љуспице лептира. Већина лептирових крила је прекривена љуспама. Оне су мали, јединствени и непоновљиви холограми које је немогуће направити и копирати. Ми узимамо љуспице са лептира и наносимо их на предмете које треба заштити од фалсификовања. Сваки предмет је обележен јединственом љуспицом која постаје као његов отисак прста чинећи га јединственим и непоновљивим. Развили смо и читач који нам омогућава да идентификујемо сваку од љуспица. Читач, заједно са љуспама чини Теслаграм технологију.

Теслаграм® се може употребити и за заштиту великог броја других производа и вредних предмета. Како ће се то применити на производу који развијају Quadra Graphic и Институт за физику у Београду?

 

Димитрије: Сарадња између компаније Quadra Graphic и Института за физику у Београду је дала основ за развој Теслаграм технологије. Током пројекта освојили смо знања неопходна за узимање љуспи са лептира, њихово наношење на пластичне и папирне површине у индустријским условима и на индустријским скалама производње. Развили смо први Теслаграм читач, који укључује и хардверски и софтверски део, чиме смо идеју о томе да се љуспице користе као заштитни елементи преточили у стварност и производ. Ово ће нам омогућити и да проширимо област примене. На пример, налепнице које садрже Теслаграм заштитне елементе које се могу лепити на робу широке потрошње. Затим заштита новчаница, за коју је овај пројекат представља основу.

Како и колико ваши производ утичу на развој привреде у Србији, али и нашу позитивну сарадњуса земљама Европе и света?

 

Марија: Уколико се ово питање односи на Теслаграм технологију, у питању је технологија која има велики потенцијал да промени област заштите од фалсификовања. Пошто представља нови тип заштите, са многим могућностима примене, технологија ће Србију поставити у сам центар ове области индустрије. Производи који би били део портфолија Теслаграм технологије су намењени домаћем и светском тржишту.

 

Кроз развој система за физичку контролу приступа показали смо да се сви делови Теслаграм технологије могу произвести у Србији, код домаћих коопераната, чинећи га домаћим производом. Кроз ову технологију је могуће повезати различите гране привреде и направити конзорцијум састављен од домаћих предузећа који ће бити конкурентан на страном тржишту. Већина потенцијалних клијената се налазе ван Србије, у Европи а и широм света. Кроз продају Теслаграм производа направићемо нове и оснажити постојеће везе са светом.

Када погледамо профил ваше компаније, видимо преко 30 година искуства и велики број производа пласираних током тог периода… Шта су били кључни тренуци вашег развоја, спознаја изазова и њихово превализажење?

 

У протеклих 30 и више година милиони наших графичких производа и услуга пласирани су на свим континентима у свету. Кључни тренутак развоја Quadra Graphic био је пре двадесетак година са увођењем мобилне телефоније у Србији. У том тренутку спознали смо да је у тој области технолошки развој и будућност, и као пионири упловили у ту, за нас непознату технологију. Било је много изазова на том путу, али баш они су нас навели да пратимо светске трендове у графичкој индустрији, а посебно у области персонализованих сецуритy производа и да напредујемо. Теслаграм је круна тог нашег претходног вишедеценијског ангажовања.

И за крај, како баш то ваше искуство и дугогодишње пословање могу и треба да буду пример новим младим, компанијама у настајању? Шта бисте то ви рекли младим, иновативним и креативним људима који су спремни да се успусте у неке нове, предузетничке воде?

 

Баш као и Quadra некада, главни савет младим компанијама је да не очекују успех и резултате „преко ноћи“. Пут је дуг, али ако сте надахнути оним што желите да створите, па још ако је то нешто ново и значајно и за ширу локалну заједницу, онда је успех неизбежан. Наравно, континуирано учење и праћење светских трендова у области којом се бавите је неминовно да би се успех постигао. Овај рецепт у Quadri и даље спроводимо надајући се успешним пројектима какав је Теслаграм и у будућности.

 

***

 

Одговоре дали:

 

Марија Митровић Данкулов, виши научни сарадник и руководилац Иновационог центра Института за физику у Београду
Димитрије Степаненко, виши научни сарадник и главни научник Иновационог центра института за физику у Београду
Саша Лазовић, научни саветник и руководилац Иновационог центра Института за физику у Београду у периоду од 2016. до 2018. године
Бојана Ивановић, испред тима Quadra Graphic

 

Фотограф: Анђелко Васиљевић