Менторски програм “Креативна каријера” – пријаве су у току!

Категорије: Дизајн, Музика, Уметност, ФилмОбјављено: 06.12.2023.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Национална платформа Србија ствара покренула је бесплатан менторски програм “Креативна каријера” намењен свим матурантима средњих школа у Србији који су заинтересовани за професионални развој у некој од области креативних индустрија – филм, музика, позориште, гејминг, анимација, фотографија.

Менторски програм ће се одржати од 1. фебруара до 31. марта 2024. године, док пријаве на програм трају до 31. децембра на линку. Током програма шест врхунских професионалаца из области креативних индустрија пружиће подршку и вођење матурантима, а све сесије биће одржане онлајн.

Менторски програм реализује се у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду, “Фабриком фотографа”, компанијама “ Bassivity group ” и “ Sky music ”, као и гејминг компанијом “ Shosha games ”.

Програм стиже као одговор на све већу потребу растућег сектора креативних индустрија за високообразованим кадром и профилима који недостају. У питању је најмлађи, а најбрже растући сектор у Србији, са доприносом БДП-у од око 6 одсто, који запошљава чак 45 одсто високообразованих младих људи између 20 и 45 година. Број запослених у сектору је у последњих пет година порастао за чак 37 одсто, док је укупна извоз креативних индустрија Србије повећан за невероватних 80 одсто.

Платформа Србија ствара, као део Кабинета председнице Владе Републике Србије,  континуирано и системски подржава развој креативног сектора у Србији, посебно обраћајући пажњу на формирање високообразованог кадра и то кроз све нивое формалног образовања.

У том контексту платформа је већ у сарадњи са Министарством просвете основала Специјализована одељења за ученике са посебним склоностима за сценску и аудиовизуелну уметност у, до сада, девет гимназија широм Србије. Такође, основан је и посебан студијски програм Визуелни ефекти, анимација и гејм арт на Факултету драмских уметности који ће образовати студенте за стварање у области анимације, визуелних ефеката, видео игара и интерактивних медија. Истовремено, оформљен је и постдипломски програм Мастер 4.0 који повезује свет технологије и свет уметности, а који је настао кроз блиску сарадњу државних универзитета у Београду и Крагујевцу и више од десет приватних компанија.