Град Врање једини српски град на Унесковој листи креативних градова

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 29.10.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

УНЕСКО мрежа креативних градова окупља градове који свој развој базирају на креативности из области музике, уметности, заната, дизајна, филма, књижевности, дигиталних уметности и гастрономије. УНЕСКО-ви креативни градови обавезују се да културу поставе у средиште својих развојних стратегија.

 

Град Врање поднео је кандидатуру за Унескову Мрежу креативних градова на конкурсу за 2019. годину, а чланство у мрежи је добио за музику односно манифестаицје које промовишу врањску градску песму, трубу и класичну музику.

 

Врањанска песма („Врањска градска песма“) налази се на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Специфичан музички израз одражава дубоку осетљивост, осећаје и темперамент људи који живе на овом подручју.

 

Врање своју визију развоја заснива на култури и креативности као стратешким подручјима развоја што је потврђено не само у Стратегији одрживог развоја, већ и у Плану развоја креативне индустрије, као и Брендинг стратегији града Врања које су у складу са Агендом Уједињених нација за 2030. годину за одрживи развој.

 

Врање је и родно место познатог српског писца и драматурга Борисава Боре Станковића. Многе културне институције попут позоришта, библиотеке и гимназије носе његово име. У октобру је отворено ново, потпуно реконструисано и реновирано, модерно позориште „Бора Станковић“.

 

УНЕСКО мрежа креативних градова данас броји укупно 246 градова. Од градова из нашег региона на листу је, ове године уписано и Сарајево због доприноса у филму. Поред Врања у ову листу су уписани и Бангкок, Беирут, Баку, Ханои, Хавана, Мумбај, Одеса, Постдам, Тринидад, Вронцлав и многи други.

 

https://en.unesco.org/creative-cities/home

https://www.vranje.org.rs/vest.php?id=15008&oblast=vesti