Галерија X VITAMIN на интернационалном сајму уметности у Минхену

Категорије: УметностОбјављено: 02.10.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Београдска галерија X ВИТАМИН, која у децембру навршава две године од отварања, ове јесени учествује на интернационалном сајму уметности POSITIONS Munich Art Fair који се одржава од 17. до 20. октобра у Минхену, у оквиру којег ће представити четири српска уметника – Марину Марковић, Уроша Ђурића, Мићу Стајчића и Николу Марковића.

 

POSITIONS Art Fair одржава се током године и у Берлину (као партнер манифестације Berlin Art Week), Франкфурту и Базелу. Фокус је на промоцији најупечатљивијих и најзначајнијих актуелних позиција савремене уметности из целог света. X ВИТАМИН је једина галерија икад са ових простора која ће се премијерно представити на овогодишњем издању сајма у друштву већег броја излагача из Западне Европе и неколико галерија из других делова света (Пољска, Израел…).

 

X ВИТАМИН галерију су основали и воде Ксенија Маринковић, историчарка уметности и Мића Стајчић, визуелни уметник. Галерија заступа савремене домаће ауторе средње и млађе генерације, међу којима и истакнуте уметнике из региона. Велику пажњу поклања афирмисању језика савремене уметности и едукацији публике као и истраживању и унапређењу модела тржишта уметности код нас.

 

Марина Марковић рођена 1983. године у Београду. Дипломирала 2008. на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Драгана Јовановића. Тренутно је на докторским студијама на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2006. године редовно излаже у земљи и иностранству (Америци, Јапану, Шпанији, Италији, Мексику, Великој Британији…). Добитница је Награде Димитрије Башићевић Мангелос за 2011. годину. Од 2012 је члан The Drawing Center New York. Живи и ради на релацији Београд – Њујорк.

 

Урош Ђурић (1964) је истакнути савремени уметник који је присутан на ликовној сцени од 1989. Излагао је на преко 200 групних и самосталних изложби у Београду, Бриселу, Единбургу, Паризу, Грацу, Чикагу, Букурешту, Љубљани, Будимпешти, Сент Етјену, Каселу, Вашингтону, Бечу, Братислави, Берлину, Варшави, Њујорку, Прагу, Рену, Вроцлаву, Загребу, Франкфурту, Темишвару, Печују, Скопљу, Клагенфурту, Марибору…. Дела му се налазе у многим колекцијама од којих су најистакнутије Лудвиг (Ludwig) и Есл (Essl) у Бечу, Мезон Руж (Maison Rouge) у Паризу, као и Zepter, Теленор и Музеја савремене уметности у Београду. Двоструки је добитник награда Октобарског салона (1991. и 2005.) и изложбе месеца Студија Б (1993. и 1998.), награда Бијенала младих (1996.), Меморијала Надежде Петровић (1994.) и Синдиката самосталних уметника (1998.). Живи и ради у Београду.

 

Мића Стајчић рођен 1977. године у Београду. Дипломирао је на Факултету организационих наука на смеру Информациони системи и на Факултету ликовних уметности на смеру Вајарство у класи проф. Мрђана Бајића. Тренутно је на докторским студијама на истом факултету. Осим скулптуре изражава се и путем инсталација, видео радова, перформанса, фотографије. У свом раду проблематизује конзумеризам, табуе и конвенције. Излагао у земљи и иностранству. Дела му се већином налазе у приватним колекцијама, као и у новој поставци Музеја Зептер у Београду.

 

Никола Марковић рођен је 1979. у Словенији. Живи и ради у Београду. Магистрирао је 2008. године на Факултету ликовних уметности у Београду код проф. Чедомира Васића. Након завршених студија, излаже самостално и на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Излаже на 55. Октобарском салону 2014. у селекцији кустоса Николауса Шафхаузена, директора Кунстхалеа у Бечу. Добитник је Награде Димитрије Башићевић Мангелос.

 

Представљање галерије X ВИТАМИН на сајму уметности у Минхену, подржала је национална платформа Србија ствара (Serbia Creates), која се залаже за увођење стратешких мера у циљу развоја креативних и иновативних индустрија, за јачање културне дипломатије и позиционирање Србије као земље креативних, иновативних и оригиналних људи и идеја.

 

www.xvitamin.org
www.positionsmunich.de
www.serbiacreates.rs

Опис дела у прилогу: Урош Ђурић, Полиитчко сликарство, Употребљиви херој револта, 2001, сибирски угаљ на папиру, 60 x 84 цм (љубазношћу аутора)