Конкурс за археолошки локалитет Винча – Бело брдо добио победничко решење

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 12.10.2022.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

„Пројекат –  “Реконструкција, ревитализација и презентација Археолошког локалитета Бело брдо у Винчи” показује наш промењен однос према култури, историјском наслеђу и ономе што имамо као потенцијале, а раније их нисмо препознавали. Некима може да делује да је пројекат недовољно важан да би се се председник владе њим бавио, али то није истина зато што овај пројекат има много веће и симболичко значење.” – изјавила је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, данас, 12. октобра 2022. године, на конференцији за медије, на којој је представљен овај капитални трогодишњи пројекат, који реализује Влада Републике Србије уз покровитељство Амбасаде Сједињених Америчких Држава кроз Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине.

“Током протекле две деценије дозвољено је да се 7.500 година старо наслеђе сваке године обрушава у Дунав и да полако губимо део археолошког наслеђа од непроцењиве вредности, а тек је пре неколико година почело да се размишља о неоходној санацији клизишта и чишћењу простора од нелегалне градње” – објаснила је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

Брнабић је додала да ће уређење археолошког локалитета у Винчи коштати око три милиона евра, оценила да је то „улагање које дугујемо генерацијама које долазе“ и најавила почетак радова на санацији који би требало ду буду завршени у марту 2023. године.

На конференцији за медије председница Владе Србије, Ана Брнабић, истакла је да очекује да ће деценијама запуштено налазиште Винча – Бело Брдо после уређења постати европски и светски центар за изучавање неолита.

„Успоставили смо добру комуникацију са УНЕСКО – м и радимо све да Археолошки локалитете Бело брдо у Винчи буде на УНЕСКО – вој листи светске културне баштине“, истакла је Брнабић.

 

Део победничког решења

Њ. Е. Кристофер Хил, амбасадор Сједињених Америчких Држава, истакао је на данашњој конференцији за медије значај пројекта за целу Европу и свет.

„Ово је тако велико и импресивно. У Србији има много споменика културе, историја показује људима одакле су дошли, указује и на неке проблеме, али указује и на будућност.” – истакао је Хил и додао да је узбуђен што ће се радити на очувању Археолошког локалитета Бело брдо у Винчи.

Др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе, инситуције која је носилац инвестиционих права, представила је реализацију и динамику радова на капиталном пројекту “Реконструкција, ревитализација и презентација Археолошког локалитета Бело брдо у Винчи”, који је започет 2021. године.

“Налазиште Бело брдо у Винчи један од три пројекта од капиталног значаја, а 114 милиона динара ће бити уложено у санацију клизишта, како би се створили услови да археолошки локалитет буде безбедан. Завод ће реализовати трогодишњи пројекат вредан три милиона евра, а циљ је да Винча дође на европску мапу научно-истраживачких и културно-туристичких рута“, рекла је Ђукановић.

Ђукановић је навела да је на међународни конкурс за идејно решење археолошког парка Винча било пријављено 12 решења.

Део победничког решења – изглед будућег Центра за посетиоце

Архитекта Анђела Карабашевић, ауторка победничког решења на конкурсу испред студија АКВС рекла је представљајући пројекат, да због значаја локалитета, који представља скоро осам миленијума непрекидног развоја културе, мора бити примењена „нежна, ненаметљива и суптилна архитектура“. Додала је да ће се употребљавати природни материјали, дрво, трска, глина, садити примарне биљне културе са подручја Винче, као и да ће се са визиторског центра пружати поглед на археолошки парк и Дунав, а да ће поред наведеног бити изграђен и научно-истраживачки центар.

Део победничког решења – изглед будућег Научно-истраживачког центра