VR-All-Art на највећем сајму уметности Арт Базелу

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 10.06.2019.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

VR-All-Art је револуционарна интернет платформа и представља ново тржиште за уметнике, галерије, музеје, путем које је могуће излагати, истраживати, куповати и продавати уметничка дела. Ова платформа препознаје значај технологије у области културе и уметности и како се она може користити у презентацији, али и очувању уметности и културне баштине.

 

VR-All-Art биће учесник на панелу „Утицај технолошких иновација на уметничком тржишту“ (Impact of Technological Innovations on the Art Market) коју на највећем сајму уметности Арт Базелу организује Art & Tech Association из Швајцарске заједно са New Art Academy из Њујорка са циљем да охрабри широку употребу технологије на тржишту уметности.

 

Публика ће 13. јуна имати прилику да види VR-All-Art на делу и да открије нове технолошке алате који се користе у приказивању уметности. Нова медијска уметност постаје важан сегмент глобалног уметничког тржишта, а VR-All-Art је свакако део ње.

 

Art Basel

 

Арт Базел настао је 1970. године и од тад представља један од најважнијих сајмова уметности. Најважније светске галерије присутне су на Арт Базелу и сваке године на овом сајму се окупља око 300 излагача. Од 1999. године отвара се и Филмски центар, који приказује филмове о уметницима и уметности, а од 2000. године се оснива Art Unlimited, платформа предвиђена за уметност која излази из уобичајених оквира.

 

VR-All-Art

 

„Будућност је сада, и она је виртуелна“ тврди Витомир Јевремовић, оснивач VR-All-Art компаније и продукцијске куће Digital Mind, археолог и ИТ стручњак.

 

„VR-All-Art је платформа на којој уметници, галерије и музеји могу да креирају виртуелне изложбе, да презентују уметничка дела и, наравно, културно наслеђе, на један потпуно нов начин. Омогућава искуства која не можете да доживите у реалности и, такође, да посетите локације, или да се упознате са културним добрима, која иначе никада не бисте могли ни да видите, ако не путујете довољно.“

 

„Дата вам је могућност да седите код куће, рецимо у Њујорку, ставите на главу VR Head Set, и улазите на локалитете који се налазе у Србији, или није битно, у Аустрији, Швајцарској, и да на тај начин истражујете културно наслеђе целе планете, а онда да склапате приче између тога како су се култура и уметност развијали на целој планети. Мислимо да тај приступ уметности, који је до сада био ограничен физичким лимитима, рецимо галерија, које не могу ни да окупе све посетиоце из света који би можда били заинтересовани, да ће отворити једна нова врата, како уметницима тако и музејима и креирати ново стање ствари – да шира јавност буде много више заинтересована за културу и уметност него што је до сада била, јер култура постаје приступачнија, то је јако важно“.

 

Извори:

 

https://vrallart.com/news/vr-all-art_on_art_basels_art-tech_panel

 

https://www.artbasel.com/basel

 

http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1526/srbija-na-vezi/3405515/vr-all-art-platforma-buducnost-je-sada.html