SERBIA CREATES THE SPOTLIGHT: Победници првог националног музичког конкурса освајају регион

Категорије: МузикаОбјављено: 16.10.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Само пар месеци након завршетка првог националног музичког конкурса “ SERBIA CREATES THE SPOTLIGHT „, млади и неафирмисани музичари већ освајају сцену Србије и региона. Овај иновативни национални конкурс пружио је прилику талентованим младим уметницима да заблистају пред публиком и да покажу свој музички таленат

Овогодишњи победници – спотлајтери, представљају прву генерацију младих уметника подржаних не само од стране музичке индустрије већ и целе државе.

Откако је национални конкурс “ SERBIA CREATES THE SPOTLIGHT “ завршен, ови млади музичари су већ имали више од 35 наступа, и то на 15 престижних музичких фестивала како у Србији, тако и у региону. Њихови наступи наишли су на изванредан одјек код публике, показујући широк спектар музичких жанрова и талената који долазе из Србије.

Један од кључних фактора који чини овај пројекат јединственим јесте чињеница да је платформа Србија ствара музику у сарадњи са релевантним актерима музичке сцене реализовала конкурс. Кроз партнерство са афирмисаним музичарима, критичарима, културним центрима, медијима, издавачким кућама и фестивалима, ова иницијатива је постигла синергију између свих сегмената музичке индустрије.

Селекција извођача била је захтеван процес, с обзиром на велики број пријављених талената. Еминентни жири националног конкурса “ SERBIA CREATES THE SPOTLIGHT “ пажљиво је одабрао 21 извођача из пет различитих музичких жанрова. Ови извођачи су већ имали част да се појаве на престижним фестивалима као што су ЕГЗИТ, Арсенал Фест, Д Фестивал, Форестланд, Лент, Енергија Фестивал, Узлет, АРЛЕМ, Београд Бир Фест, Мјузик Wеек, Рол & Блуз, Лавефест, Нишвил Џез Фестивал и Фрешвејв Фестивал.

Фото Теодор Копицл

Први национални музички конкурс “ SERBIA CREATES THE SPOTLIGHT “ представља озбиљан корак напред ка подржавању и промовисању младих музичких талената у Србији и региону. Њихова енергија, креативност и страст према музици обећавају светлу будућност за музичку сцену Балкана. Овај пројект није само прилика за извођаче да се покажу, већ и за публику да открије нове омиљене звуке и таленте.

Фото Марина Пешић

Системски приступ подршке целокупне индустрије младим и неафирмисаним талентима и посвећеност у развоју младих талената домаће сцене, мисија је платформе Србија ствара музику, као део националне платформе Србија ствара, у оквиру Кабинета председнице Владе Републике Србије.