Project Description

Srbija stvara u Londonu

Centar za predstavljanje srpske kreativne, inovacione i tehnološke scene, prezentaciju privrede, nauke i turističkih potencijala Srbije.

Opis projekta

Rekonstrukcijom viktorijanske zgrade u Dering ulici, u centru Londona, nastaje kreativno-inovativni hab ili prva „kreativna ambasada“ – moderno predstavništvo savremene Srbije. Kreativno-inovativni hab će posedovati manji izlagački prostor, ali i zajednički prostor za radionice, predavanja, kulturne manifestacije različitog tipa, poslovne sastanke, pa i individualni rad. S jedne strane, ideja hab-a je da na najbolji mogući način predstavi naše stvaralaštvo i tehnološka dostignuća, kao i turističke i privredne potencijale, te na taj način približi savremenu Srbiju britanskoj publici i doprinese poboljšanju slike o Srbiji u svetu, povećanju broja investicija, broja turista i slično. Otvaranje haba planirano je za prvu polovinu 2024. godine.

S druge strane, hab će biti otvoren i za naše ljude koji žive i rade u Velikoj Britaniji, kao i za naše državljane koji dolaze u London na kraći ili duži period i ponuditi im radni prostor i prostor za sastanke i programe. Hab će posebno promovisati koncept cirkularnih migracija kako bi se ojačale veze naše zemlje sa dijasporom u Velikoj Britaniji i radiće na očuvanju srpskog jezika i kulture. Projekat implementira Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Republike Srbije u Londonu, u direktnoj saradnji sa kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije i nacionalnom platformom Srbija stvara. Otvaranje haba planirano je za drugu polovinu 2023. godine.

Meka moć

Novo lice moderne Srbije

Otvaranje ovakvog tipa predstavništva Republike Srbije u svetu ima za cilj upotrebu meke moći kako bi se svetu predstavilo novo lice moderne Srbije koja stvara i svojim stvaralaštvom menja i sebe i svet. Ideja je da kroz različite tipove prezentacija i programa, koristeći instrumente javne diplomatije, promovišemo vrednosti savremene Srbije – kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat u svim oblastima našeg društva od kulture, preko nauke i privrede, do turizma. Ovo je prvi ovakav centar u svetu, a planira se osnivanje čitave mreže hab-ova koji bi zajedno sa beogradskom Ložionicom radili na promociji i pozicioniranju Srbije u svetu.

Arhitektonsko rešenje

Nekada predstavništvo Jugoslovenskog aerotransporta (JAT), zgrada u Dering ulici je zaštićeno kulturno dobro. Predviđeno arhitektonsko rešenje čiji je autor Inka studio u najvećoj meri čuva integritet zgrade. Površina iznosi 199 mi sastoji se od podruma i četiri prostorno ograničena sprata. Podrum postaje kuhinjski prostor i prostor za manje koktele. Prizemlje i prvi sprat osmišljeni su kao galerijski i izlagački prostor, dok su drugi i treći sprat multifunkcionalni prostori za poslovne sastanke, prezentacije i individualni rad.

Aktivnosti i program

U okviru hab-a se planiraju aktivnosti iz oblasti kreativnih industrija, inovacija, kulture, nauke, turizma i privrede. Hab će usko sarađivati sa institucijama, organizacijama, kompanijama i pojedincima iz Srbije koji imaju međunarodnu prepoznatljivost i proizvod koji ima izvozni potencijal. Pored toga, podržaće i programe, inicijative i pojedince koji imaju potencijal za međunarodnu promociju kako bi im se pružila podrška u tom procesu. Hab je ujedno platforma za prezentaciju, promociju i međunarodnu saradnju.